°C 2

Slabiji potres prodrmao Jasku

08.02.2018.

Maja Ivčić

Slabiji potres jučer u popodnevnim satima prodrmao je Jastrebarsko. Seizmološka služba objavila je da je epicentar potresa bio u blizini Gornje Reke. Radilo se o potresu magnitude 2,5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

-07. veljače 2018. godine u 15 sati i 9 minuta seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom 15 km jugozapadno od Samobora u blizini mjesta Gornja Reka. Magnituda potresa iznosila je 2.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice – izvijestila je Seizmološka služba.

Nakon objave o potresu iscurile su informacije da se njegov epicentar nalazi kod punionice Jane u naselju Celine. Evo što nam je o tome rekla Seizmološka služba:

-Ne vidim da bi ovaj potres uzrokovala punionica. Ovo područje, područje plešivičkog gorja je seizmički aktivno. Imali smo prije dvije godine ovdje čitav niz potresa, uz granicu sa Slovenijom, gdje je bilo 2000 potresa u kratkom vremenskom razdoblju, pa smo tamo postavili i stanice da bismo nadzirali događaje. Poznato je da se potresi događaju na ovom području, no ovo nije bio jak potres – rekao nam je mr. sc. Ivo Allegretti voditelj Seizmološke službe i dodao:

-Postoji inducirana seizmičnost uzrokovana ljudskim faktorom. Karakteristična je kod djelovanja većih tvornica, gdje se rade naftne bušotine i kada je voda pod velikim tlakom, a tada uzrokuju i velike potrese. S potresima znaju imati veze i podzemne vode, kao i njihova veća temperatura, tlakovi koji djeluju– kazao je mr.sc Allegretti dodavši kako je vjerojatno priroda tla uzrok ovom potresu.