°C 9

Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište!

17.08.2017.

majai

Spas od ljetnih vrućina mnogi su Jaskanci i ove godine potražili na starom bazenu u Svetoj Jani. Ugodna izvorska voda od oko 24 stupnja rashladila ih je ovog ljeta u hladovini Svetojanskih toplica. Dok mlađi skaču i rone, stariji uđu i otplivaju krug te se malo osvježe. No, to je sve što dobiju od toplica koje im je priroda podarila.

-Voda je čista i za osvježiti se je super no ako bi htjeli cijeli dan ostati tu ne možemo jer nema zbilja nikakvih sadržaja. A onaj bazen dolje je zatvoren što je po mom mišljenju baš veliki gubitak za ove ljude i ovaj kraj – rekla nam je gospođa Martina Baruldich koja je iz susjednog Izimja na bazen došla sa svojim sinom.


Na bazen gotovo svakodnevno dolazi i gospodin Željko Rožić iz Prodin Dola. Nedavno je kaže, operirao kralješnicu pa mu plivanje uvelike pomaže, a usput pronalazi osvježenje u vrućim ljetnim danima.

-Ovo je svima spas od ljetnih vrućina. Malo se dođeš ohladiti, tu je udoban zrak uz vodu. Sasvim drugačija temperatura nego kad se odmaknemo samo par kilometara od bazena – kaže.

Ovih dana i gužve na bazenu su nešto manje nego proteklih mjeseci kada je velik broj mještana iz okolnih naselja svoj spas od toplinskog vala pronašao upravo u srcu Svete Jane. No, to je i jedino za što ovo mjesto služi – za osvježenje, jer, kako nam kažu oni koje smo tamo zatekli, nemaju drugog izbora.

-Dolaze tu ljudi, pošto su ovaj novi bazen zatvorili nemaju drugog izbora. I tu bi se taj okoliš trebao urediti malo, ali nema za to sluha. Vlasnici zemljišta na kojem je taj bazen nisu zainteresirani da to urede jer im se ne isplati – smatra gospodin Željko.

-Mislim da tu nema smisla postavljati tuševe, nešto uređivati, trebalo bi bolje razmisliti o onom novom bazenu da se opet pokrene, da to neko preuzme – kaže nam gospođa Martina koja je nekad posjećivala novi bazen i tamo provodila ljetne dane.

-Sjećam da smo redovito išli na kupanje, sunčanje, kartali bi se, bilo je i besplatno za školarce jedan dan u tjednu i to sad baš fali. Jer nemaš gdje otići. Sve nam je dosta daleko. Po mom mišljenju ljudi iz cijelog ovog kraja su zakinuti – kaže.


Kao i većinu Svetojanaca i Jaskanaca naše sugovornike žalosti sudbina Svetojanskih toplica – novih bazena koje je nekad posjećivao cijeli jaskanski kraj, pa i gosti iz susjednih Samobora i Karlovca. Svetojanci stoga svoje toplice nikad neće prežaliti.

-Vlasnici zemljišta su tu zatvarali ventile za taj novi bazen, nisu dali vodu, i onda je došel taj koji je došel dole u Janu. Tolko smo godina čekali taj novi bazen dole, par godina je bio otvoren i evo, prodali su ga i nemamo ga više. Tko zna kad će više i biti. Žalosno je to jer neki nemaju toplu vodu pa je izmišljaju i dopeljaju, a mi imamo tu za ovaj jedan kraj i toplice bi jako dobro došle – kazao nam je gospodin Željko i dodao:

-Svi danas gledaju nekakav interes. Obećavaju da budu u gradu Jaski napravili bazen, ali ko bu u gradu to napravil? Nemreju ovoga održati, a di će onda novo? Žalosno za ovaj kraj kaj se to dogodilo. 

Galerija slika

Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište! Stari bazen dobar je za osvježenje, no mogli smo imati kupalište!