°C 1

Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu

12.02.2018.

Maja Ivčić

Vijence i svijeće ispod kipa blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Krašiću položile su i delegacije dužnosnika koje su povodom obljetnice njegove smrti posjetile Krašić. Među njima su bila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog generalskog zbora, Zagrebačke županije, prijateljske općine i gradovi te udruge branitelja. Vijenac i svijeće položili su i domaćini, predstavnici Općine Krašić kao i Općinskog vijeća koje je povodom Stepinčeva održalo i svoju Svečanu sjednicu.

Poruke koje su se čule s govornice u općinskoj vijećnici još su jednom podsjetile na važnost Stepinčeva života kao simbola ne samo krašićkog kraja nego i cijelog hrvatskog naroda te puta koji nam je postavio da ga slijedimo.

Prisutnima se najprije obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Krašić Damir Ilijanić koji je u svom govoru podsjetio na kardinalov život i dodao:

-Nadamo se da ćemo u ovoj godini u proslavi okrugle obljetnice rođenja, kao i okrugle obljetnice njegova proglašenja blaženim dočekati i blagoslov pape Franje i proglašenje našeg blaženika svetim.

Okupljenima su se obratili i prisutni gosti.

-Krašić ima puno razloga da slavi i da bude prepoznat u okviru Hrvatske kao mjesto u koje treba doći. S nestrpljenjem i radošću očekujemo dan kad će Stepinac dobiti najveće priznanje za svoj rad na dobrobit svakog čovjeka. Toga dana Krašić će biti središte Hrvatske – kazala je izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ana Stavljenić-Rukavina.

-Stepinac je nakon svoje smrti krenuo na put ka svetosti. Svi zajedno u našim molitvama dovršit ćemo taj put, a naš zadatak je također da u našoj vjeri i u zajedničkom odgovornom djelovanju na svim našim funkcijama kako u domu tako i na poslu dokažemo Stepincu da smo dostojni njegova lika i djela, dostojni biti Hrvati i zagovarati hrvatstvo i sve ono što će biti temelj našim mladim naraštajima – rekao je pak zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Na nekoliko anegdota vezanih uz Stepinčev život podsjetio je hrvatski političar iz Krašića Ivan Penić, a o tome koliko je potrebno boriti se za istinu o kardinalu Alojziju Stepincu u svom je govoru istaknuo načelnik Općine Josip Petković Fajnik.

-Nije li vrijeme da naše društvo progleda? Da se većina bori za istinu i prihvaća samo istinu, da se ne šuti o istini, da se gleda opće dobro, dobro našeg naroda i naše domovine, a ne samo interesi i dobro pojedinaca i interesnih skupina? - kazao je Fajnik pritom istaknuvši kako se, na žalost, Stepinca, njegov lik i djelo učestalo omalovažava, a što je najžalosnije što se pogrdne riječi o njemu mogu čuti i u Hrvatskoj.

-Žalosno je da još nema one pravde, pravednosti i ljudskosti kakve bi u jednoj katoličkoj zemlji trebalo biti i kakvu željno iščekujemo-kazao je Fajnik i dodao:

-Ne smijemo odustati i ne smijemo se predati u borbi za istinu, za pravedniju i bolju Hrvatsku. Ako mi nećemo braniti njegova djela, poniznost, i posebnu Božju snagu koju je nosio u sebi, tko će to umjesto nas činiti? Za nas u Krašiću nema nikakve dileme da se radi o posebnom i svetom čovjeku. - zaključio je načelnik Općine Josip Petković Fajnik.

Galerija slika

Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu Stepinčevo: Ne smijemo odustati od borbe za istinu