°C 5

Sveta Jana "na čekanju": Do daljnjega bez uređenja Doma i živice na groblju

02.10.2018.

Maja Peranić

U subotu, 29. rujna, u društvenom su domu u Gorici Svetojanskoj otvorene novouređene prostorije za rad Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana. Iako su zahvalni Gradu Jastrebarskom na pomoći u uređenju ovih prostorija, Svetojanci se iz dana u dan pitaju kad će na red doći kompletna obnova njihova društvenog doma.

To pitanje na aktualnom je satu prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća postavio vijećnik Nikola Ivčec (HDZ) istaknuvši da je komisija već bila u obilasku toga doma, no od obnove još ništa. Naime, društveni dom u Gorici Svetojanskoj mjesto je u kojem se okupljaju brojne aktivne udruge svetojanskih naselja, no koristi se i za razne manifestacije kada, kao što je to bilo i protekle subote Svetojanci ondje dočekuju svoje goste.

Na žalost, na obnovu doma, Svetojanci će ipak morati još pričekati, jer kako je vijećniku Ivčecu objašnjeno iz Gradske uprave, projekt je to koji zahtjeva značajnija financijska sredstva pa budući da bodovno ne bi prošao na natječaju, odlučilo se za prijavu nekih drugih projekata.

- U konačnici smo na natječaj prijavili projekt groblja u Domagoviću i vatrogasnog doma u Čabdinu. U domu u Gorici Svetojanskoj je trebalo napraviti adaptaciju i nabavu određene opreme i projektora. Kada se gleda tekst natječaja, i bodovna lista, budući da adaptacija nije prihvatljiv trošak, samo s kupnjom opreme ne bi mogli zadovoljiti minimalni prag na natječaju, pa iz tog razloga nismo mogli prijaviti taj projekt na taj natječaj – kazao je Zdravko Režek iz gradske uprave.

Gradonačelnik Novosel tome je dodao kako ne želi da se provuku teze da Grad ne brine o Svetoj Jani te je podsjetio da se ondje ulaže puno više nego što se prije desetak godina ulagalo.

Vijećnik Ivčec nije bio pretjerano zadovoljan odgovorima te je kazao kako kad je u pitanju Sveta Jana uvijek "nešto negdje zapne".

Parcela nije u sastavu Groblja Jastrebarsko

Tako je i po pitanju groblja, smatra vijećnik. Jer njegovo se drugo pitanje odnosilo na uređenost odnosno neuređenost živice na groblju u Gorici, koja je, dok su se o grobljima brinuli mještani, uvijek bila uređena.

Direktor Groblja Jastrebarsko Adamo Vuksan kazao je vijećniku kako se od strane gradske tvrtke ulaže u uređenje groblja, no problematika u Svetoj Jani, objasnio je, je ta da padina koja se nalazi između puta i groblja nije na parceli koja pripada Grobljima. Objasnio je i kako je s Mjesnim odborom dogovorena zajednička suradnja na toj sanaciji te obrazložio na koji bi se način ona izvela, a za što je potrebno oko 114 000 kuna.

Vijećnik Ivčec s tim se nije složio:

-Vi ste to mogli riješiti za par sto kuna, posjeći tu živicu. A ona graba koja dijeli put i padina, čija je to parcela? Dobro da niste rekli da i donju desnu stranu treba popraviti, pa neka bude iznos od pol milijuna? Najlakše je napuhati to! - kazao je Ivčec.

-Utrošili smo sredstva u nešto što je van granica Groblja. Ako je to granično onda Mjesni odbor treba sudjelovati u tome isto koliko i Groblja. Ja ne mogu trošiti novac Grada, tvrtke Groblja i poreznih obveznika u nešto što nije naše vlasništvo – kazao je vijećniku direktor Vuksan.

Tako će se uz potrebne popravke cesta, uređenje potoka, sanacije smetlišta i uređenje društvenog doma, u Svetoj Jani čekati i na uređenje živice na groblju. Jer o projektima koje Mjesni odbori žele izvoditi odlučuje Grad Jastrebarsko.