°C 0

U 10 mjeseci 20 nesreća zbog alkohola: Oprez, dolazi “Martinje”

09.11.2017.

majai

Policijska postaja Jastrebarsko uputila je upozorenje vozačima i svim sudionicima u prometu da se odgovorno i oprezno ponašaju u prometu, posebice nadolazećeg vikenda kada se slavi Martinje. Iz policije upozoravaju da se velik broj nesreća događa zbog vožnje pod utjecajem alkohola, pa će se tako i ovog vikenda pojačano nadzirati promet i posebno sankcionirati takve vozače.

Tijekom proteklih deset mjeseci 2017. godine na našem postajnom području dogodilo ukupno 113 prometnih nesreća, ističu iz policije. Od toga su u 20 prometnih nesreća vozači bili pod utjecajem alkohola. U takvim nesrećama dvije su osobe smrtno stradale, četvero ih je zadobilo teške tjelesne ozlijede, a 12 ih je lakše ozlijeđeno.

-Kako se tijekom 10./11. studenog, odnosno predstojećeg vikenda obilježava praznik krštenja mladog vina „Martinje“, policija će temeljem dosadašnjeg iskustva pojačano postupati na svim našim prometnicama, s obzirom na to da tih dana veći broj sudionika u prometu-vozača, vozilima upravlja pod utjecajem alkohola-kažu u policiji.

Stoga i upozoravaju vozače na pozitivno i poželjno ponašanje u prometu, što podrazumijeva da nakon konzumiranja alkohola vozači ne upravljaju vozilima odnosno da to prepuste osobama koje su s njima u društvu a nisu konzumirale alkohol.

-Cilj nam je smanjiti broj prometnih nesreća, posebice onih s težim posljedicama, odnosno povećati ukupnu razinu sigurnosti cestovnog prometa na našim prometnicama-poručili su iz PP Jastrebarsko.

Prema odredbama Zakona, vozilom ne smije upravljati, niti početi upravljati osoba koja u organizmu ima alkohola iznad 0,5 g/kg, što se ne odnosi na mlade i profesionalne vozače za koje i vrijedi odredba 0,00 g/kg. Kazne za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola iznose do 15.000 kuna, ako se radi o prometnoj nesreći kazna se uvećava. Uz kaznu slijede negativni bodovi i zaštitne mjere zabrane upravljanja određenom kategorijom vozila do 24 mjeseca.