°C 20

U Jaski 12-ero neupisanih u vrtić! Ravnateljica poručila neka se izgradi novi!

10.09.2018.

Maja Peranić

U Dječji vrtić Radost Jastrebarsko ove je godine upisano 112 djece. Vrtić ih ukupno pohađa 578 u 28 odgojnih skupina, a sve je, tvrdi ravnateljica, po državnom pedagoškom standardu. Ipak, ove je godine u vrtić ostalo neupisano 12 jaskanskih mališana.

Riječ je o djeci koja su imala manji broj bodova prilikom prijava na upis, ističe ravnateljica vrtića Jadranka Stojković dodajući kako su sva djeca koja su imala uvjete ipak upisana.

-Važno je naglasiti da su kao i ranijih godina upisana sva djeca koja su imala uvjete za upis, a ovih 12-ero djece uglavnom su to djeca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposlena. Sličnu situaciju imali smo i prošle godine kada smo imali slične omjere – kazala je ravnateljica Stojković.

Za pedagošku godinu 2018./2019. DV-u Radost su pristigle 153 prijave za vrtić među kojima i 24 prijave roditelja čija djeca nemaju ispunjene uvjete za upis, a to je navršena godina dana života te 5 zahtjeva roditelja s područja susjednih Općina. Od njih 124 koliko ih ispunjava uvjete u vrtić je na posljetku upisano 112 djece, a 12 ih je ostalo neupisanih.

Zaposlili dodatnog odgojitelja

Iako djeluje na više lokacija, vrtiću u Jastrebarskom još uvijek fali kapaciteta. Na aktualnom satu prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća na taj je problem upozorio vijećnik Luka Cipurić (HDZ) koji je kazao da ove godine jednu vrtićku grupu polazi čak 40-ero mališana.

-Iz razgovora s roditeljima do mene su došle informacije kako u sklopu nekih skupina ima znatno veći broj djece nego što bi to trebalo biti. Čak sam dobio i konkretnu brojku od 40-ero djece pa me zanima je li to tako i ako je, na koji način će se to riješiti i kada? - pitao je vijećnik ravnateljicu.

Ravnateljica Stojković odgovorila je kako je istina da je u grupu upisano više djece, ali da je iz tih razloga zaposlen još jedan odgojitelj tako da grupu od 40 mališana vode tri odgojitelja.

-Rješenju s tri odgojitelja i ovom broju djece koji vi govorite prišli smo iz tog razloga da bismo sasvim u ovoj pedagoškoj godini uspostavili državni pedagoški standard iz razloga da ne bismo imali preveliki broj neupisane djece. Smatram da smo napravili dobru stvar zato što smo u datim uvjetima poštivali propise Republike Hrvatske, izašli u susret našim roditeljima, a napose našoj djeci kojoj je mjesto u dječjem vrtiću – objasnila je ravnateljica.

Izgradite novi vrtić!

Problem velikog broja djece tako je nadomješten većim brojem odgojitelja, rekla je ravnateljica koja je ovom prilikom Gradskom vijeću uputila sugestiju da se prilikom slaganja novog gradskog proračuna pronađu sredstva za novi vrtić u Jastrebarskom:

-Eto, nadomjestili smo taj veći broj djece većim brojem odgojitelja i mogu vam samo odgovorno reći nemojte brinuti, stvari dobro funkcioniraju, s djecom se odlično radi i sve će biti u redu. A možda kad sam već za ovom govornicom mogu dati jednu sugestiju ili poruku. Vrlo brzo će se na vašim stolovima naći proračun pa pokušajte naći stavku izgradnje novog vrtića i onda nitko sretniji od mene – kazala je ravnateljica Stojković.

Novi vrtić Jaska je dobila prije točno četiri godine kada je u Gornjem Desincu otvoren moderan niskoenergetski objekt vrijedan više od 12 milijuna kuna, a koji je kasnije "prekrojavan" zbog premalog broja prostorija (o čemu smo pisali ovdje). Bez sumnje u potrebu izgradnje novog objekta, nadamo se da će se njegova izgradnja ipak razboritije planirati.