°C 20

U Jaski najmanje oboljelih od gripe

08.01.2019.

Ivana Ćurić

U Zagrebačkoj županiji rast broja oboljelih od gripe zabilježen je netom prije Božića, a do 8. siječnja prema evidenciji Zavoda za javno zdravstvo ukupno je u svim ispostavama prijavljeno 165 oboljelih od gripe.

Na području cijele Zagrebačke županije najviše oboljelih je iz dobne skupine od 30. do 64. godine života, odnosno 36 posto oboljelih, dok 21 posto oboljelih čine djeca do 4. godine života.

Prema najnovijim informacijama gripa u Jasku tek stiže, a do sada je u Domu zdravlja prijavljen tek jedan slučaj.

Broj oboljelih trenutno je najveći u Samoboru gdje je gripa potvrđena kod 42 pacijenta. U Velikoj Gorici je prijavljeno 36 oboljelih osoba od gripe. Dugo Selo broji 28 potvrđenih slučajeva gripe, Zaprešić 22, Vrbovec 20, Sveti Ivan Zelina devet, a Ivanić-Grad sedam. Naravno, pretpostavlja se da su brojke i veće, jer ne zatraže svi pomoć u Domu zdravlja već se ostaju doma liječiti.

Gripa traje od pet do tjedan dana i u načelu je samoizlječiva, ali treba je odležati. Kod uobičajenih simptoma potrebno je nadoknađivati tekućinu, snižavati temperaturu i mirovati. U prvi tren najbolje je ne hitati odmah doktoru jer postoji rizik da ćete zaraziti druge ljude u čekaonici, a on ionako neće moći učiniti više od onoga što možete sami kod kuće. Osobe koje primijete da im se tjelesna temperatura ne snižava ni nakon tjedan dana ili osjete pritisak u prsima, otežano disanje ili bol u ušima, svakako neka se jave svom liječniku jer to znači da su se razvile komplikacije.