°C 8

Vrtiću "Radost" nagrada za najljepši vrt u Hrvatskoj

27.11.2017.

majai

Vrt dječjeg vrtića „Radost“ iz Jastrebarskoga dobitnik je glavne nagrade u sklopu ekološko-edukativnog projekta „Najljepši školski vrtovi“ kojeg zajednički provode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U konkurenciji od više od stotinu prijavljenih vrtova na ovaj natječaj, Zlatnu povelju za najljepši školski vrt ponio je vrt OŠ Milana Langa iz Bregane, a najljepši vrt među vrtićima ima upravo jaskanski vrtić "Radost".

-Iako nam cilj nije bio da dobijemo nagradu, ona nas svakako veseli i nadalje obvezuje jer doista je velika stvar biti proglašen najljepšim na razini cijele Hrvatske. Sretni smo i nismo to očekivali jer, iako od strane posjetitelja uvijek imamo pozitivne komentare što se uređenosti vrta tiče, izvidi koje je komisija vršila bili su zbilja strogi i stručni uz brojne sugestije – rekla nam je ravnateljica vrtića "Radost" Jadranka Stojković.

Vrt i okoliš jaskanskog vrtića uređeni su na dvije lokacije. Ispred samog vrtića nalazi se eko park i livada koja je s vremenom dobila svoje jezerce, mostić, sjenicu za učenje na otvorenom, uređene su stazice i bunar za zalijevanje. U drugom dijelu nalazi se vrt s nekoliko gredica za koje se brinu odgojne skupine koje se nalaze najbliže vrtu.

-Prvi motiv za uređenje prostora na ulazu u vrtić bila je zapravo estetska nota jer djeca uče i usađuju im se vrijednosti iz primjera u kojem žive. Pa je važno da takve vrednote čuvanja okoliša, i brige za njega usađujemo u njih od najranije dobi. Kasnije smo uz pomoć savjeta koje smo potražili od krajobraznih arhitekata i agronoma prostor uredili dodatno, a uključivši se u eko program uredili smo i gredice za koje brinu naše skupine – kazala nam je ravnateljica Stojković.

Upravo je to i cilj ovog projekta koji je jaskanskom vrtiću donio nagradu, a taj je da djeca kroz uzgoj voća, povrća i cvijeća te uređenje i oblikovanje školskih vrtova uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednosti i ljepotu podneblja u kojem žive. Inače, projekt se provodi od 1994. godine na inicijativu novinarke Lidije Komes, urednice ekološke radio emisije „Slušaj kako zemlja diše“ Hrvatskoga radija.

O najboljima je odlučivalo stručno povjerenstvo, koje su činili agronomi, pedagozi i krajobrazni arhitekti, a koje je u dva navrata – u lipnju i rujnu, obišlo sva školska i vrtićka dvorišta.

(foto: Zagrebačka županija)