°C 0

Zbog brzine najviše nesreća u Jastrebarskom: U 2017. više ozlijeđenih!

05.01.2018.

majai

Protekle godine na jaskanskim prometnicama bilo je manje prometnih nesreća nego 2016. godine, ali je u njima bilo više ozlijeđenih osoba. Ceste su odnijele i dva života, a najčešći uzročnik nesreća bila je prebrza vožnja i to u čak 76 posto slučajeva više nego prethodne 2016. godine.

Prometna statistika policijske postaje Jastrebarsko za proteklu godinu pokazala je da je broj prometnih nesreća u opadanju. Veliko prometno područje koje pokriva jaskanska policijska postaja obilježilo je ukupno 147 nesreća što je za 13% manje nego prethodne 2016. godine.

-Na području koje pokriva PP Jastrebarsko u 2017. godini, evidentirali smo ukupno 147 prometnih nesreća, od toga 2 prometne nesreće s poginulom osobom u kojima su dvije osobe smrtno stradale. Dogodila se 61 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, a u njima je 19 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede dok su 72 osobe lakše ozlijeđene. U 84 prometne nesreće nastala je materijalna šteta – kažu u jaskanskoj policiji.

Ne poštuje se ograničenja brzine

U 2017. bilo je tako manje nesreća, ali i manje poginulih nego prethodne godine, no broj ozlijeđenih sudionika u prometu povećao za 15 posto.

-Od ukupno 91 stradalog sudionika 60 (66%) su vozači, 25 (27%) putnici, te 6 (7%) pješaci – izvijestili su iz jaskanske policije dodavši da su i obje poginule osobe također vozači.

Na jaskanskom području nesreće se najčešće događaju zbog prebrze vožnje, a tako je bilo i protekle godine. Uzročnik čak 34 nesreće u 2017. bila je brzina pri čemu 11 vozača brzinu vozila nije prilagodilo uvjetima na cesti, a njih 23 je vozilo nepropisnom brzinom. Nepoštivanje ograničenja brzine je u porastu u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje statistika, jer iako je prošle godine bilo približno jednako nesreća zbog brzine (38) bilo je manje onih kojih je uzrokovala nepropisna brzina – ukupno 13, dok ih je više bilo zbog neprilagođavanja uvjetima na cesti.

Brzina je bila kobna za najveći broj ozlijeđenih, a odnijela je i jedan život, dok je druga osoba poginula u nesreći uzrokovanoj nepropisnim kretanjem vozila kolnikom što je i prekršaj koji je na drugom mjestu uzročnika prometnih nesreća.

Među uzročnicima nesreća na jaskanskim cestama najviše se još ističu nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno mimoilaženje, nepropisno uključivanje u promet, nedovoljna udaljenost, nepropisna vožnja unazad itd...

Manje alkoholiziranih, više prebrzih

Na brzinu otpada i najviše počinjenih prekršaja na području Jastrebarskog 2017. godine. Od ukupno 6359 prometnih prekršaja čak 4 229 ih spada u kategoriju nepropisne brzine što je za 725 takvih prekršaja više nego 2016. Manje je vozača pak policija zaustavila u alkoholiziranom stanju. Ukupno ih je zaustavljeno 184, a najvećem broju njih izmjerena je koncentracija alkohola u krvi između 1 i 1,5 promila. Od ostalih prekršaja najviše je bilo nekorištenja sigurnosnog pojasa (404), nepropisnog zaustavljanja i parkiranja (368), uporabe mobitela (132) ...

Dan u kojem su se nesreće najčešće događale je bio petak za razliku od 2016. kada je to bila subota, a najčešće su to bili kasni poslijepodnevni sati od 18 do 20. Valja spomenuti i da se najmanje nesreća u 2017. dogodilo između ponoći i 2 sata, a dan s najmanje nesreća bio je četvrtak.

(Maja Ivčić)