°C 3

Županijski proračun s amandmanima izglasala većina

27.12.2017.

majai

Proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu težak 671 i pol milijuna kuna usvojen je danas na sjednici Skupštine Zagrebačke županije većinom glasova svih vijećnika. Prije samog izglasavanja usvojeno je i pet amandmana na proračun, a koje je predložio klub zastupnika HDZ-HSU-HSLS, kluba „Bandić Milan 365 - stranke rada i solidarnosti“, 2 člana HNS-a i 1 nezavisne vijećnice i tako u županov prijedlog ugradio svoje ideje u vrijednosti od oko 15 milijuna kuna.

Amandmanima su osigurana sredstva za besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima s područja Zagrebačke županije što će je koštati 12 milijuna kuna što je bio i najambiciozniji od predloženih amandmana. Pola milijuna kuna više dobit će županijski sportaši, 300 000 kuna više namijenjeno je za Crveni križ, 100 000 kuna za mobilnu mamografiju, a u proračunu će se naći i sredstva za novorođenčad i to po 1000 kuna za svako dijete s područja županije.Za takav proračun ruke je diglo upravo 26 vijećnika nove većine, suzdržan je bio tek jedan, dok je u manjini ostalo 24 vijećnika donedavno vodećih zastupnika HSS-SDP-Laburisti koji su redom iznosili razloge protivljenja amandmanima nazvavši ih populističkima.

Izvorni proračun najprije je predstavio župan Stjepan Kožić. Istaknuvši da je on za oko 5 % veći od rebalansa ovogodišnjeg proračuna, i to prvenstveno zbog sredstava za nedovršene projekte iz ove godine. Među njima je dogradnja škole u Bistri koja se nastavlja iduće godine pa se i sredstva od 5 milijuna kuna prebacuju, kao i 6 milijuna kuna za projekt specijalne bolnice Naftalan koji će se također nastaviti u 2018. Župan je istaknuo da se ponovo značajna sredstva izdvajaju za školstvo i to nešto manje od 140 milijuna kuna što dokazuje da je županiji obrazovanje na prvom mjestu.-Možemo nastaviti jačati konkurentnost gospodarstva, unaprijediti poljoprivredu i turizam. Proračun omogućuje nastavak kapitalne izgradnje u školstvu. Osigurava se poticanje brige o zdravlju...Vjerujem da je proračun dobro postavljen, razvojan, socijalan da je izbalansiran i vjerujem da su to razlozi da se on takav može prihvatiti – rekao je Kožić.

No njegov prijedlog nije naišao na odobravanje većine koja je obrazložila ukupno 5 amandmana podnijeta od strane kluba zastupnika HDZ-a, HSLS-a, HNS-a, HSU-a, MB365 te nezavisne Jasminke Mataušić. Prvim amandmanom 100 000 kuna namijenjenih za Program sajmova i drugih manifestacija prenamijenit će se za program mobilne mamografije. Drugim amandmanom sredstva za projekt Pametna županije prenamijenit će se za sport točnije 300 000 kuna za stipendiranje vrhunskih sportaša, 100 000 kuna za obrazovanje stručnih kadrova te 100 000 kuna za međunarodna natjecanja. 300 000 kuna više dobit će i Crveni križ dok će se ta sredstva oduzeti odjelu za poljoprivredu ruralni razvitak i šumarstvo.Najambiciozniji amandman svakako je onaj u iznosu od 12 milijuna kuna koja se namjenjuju za nabavku udžbenika osnovnoškolcima s područja čitave Zagrebačke županije. Za realizaciju tog projekta prenamijenit će se sredstva predložena za rad ureda župana, upravnog odjela za EU fondove, za projekt razvoja pametne županije, promet i infrastrukturu, manje će biti za poduzetništvo, gospodarstvo i infrastrukturu. A te će se stavke smanjiti i zbog petog amandmana koji se tiče naknada za novorođenčad.

-Tko normalan ne bi bio za ovakve prijedloge? – kazao je župan Kožić no dodao kako ipak to ne može učiniti sada te predložio da se o svemu razgovara nakon Nove godine te da se određena sredstva pokušaju ugraditi rebalansom, stoga amandmane nije prihvatio. Istaknuo je kako se predloženim pola proračuna namjenjuje za prosvjetu što nema niti u jednom proračunu županija.

-Ja sam za dogovor jesam za to da se rješenja nađu, ali ne na način na koji se predlažu. Nisu prihvatljivi prijedlozi amandmana jer su nužne određene analize – rekao je Kožić.

S njime su se složili vijećnici SDP-HSS-Laburisti istaknuvši kako se u amandmanima nije vodilo računa odakle se sredstva pomiču da bi se ostvarili ove „populističke mjere“.O amandmanima se glasovalo te je svih pet prihvaćeno većinom glasova te ugrađeno u proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu.

Osim proračuna Skupštine se složila da se s Gradom Zagrebom potpiše Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“. Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. će pokrenuti aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projekte dokumentacije za koju će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurati 85 posto sredstava. Sporazumom se utvrđuje kako će se Centar za gospodarenje otpadom nalaziti na području grada Zagreba, dok će se na području Zagreba i Zagrebačke županije projektirati pretovarne stanice. Vrsta tehnologije obrade i način zbrinjavanja otpada unutar samog centra kao i točan broj i lokacije pretovarnih stanica definirat će se studijom izvedivosti.Prihvaćen je i Program mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta Strmec, Šibice i Bregana za postojeće građevine i djelatnosti za petogodišnje razdoblje, a koji sadrži sve potrebne aktivnosti za realizaciju sanacijskih mjera i zahvata s ocjenom stanja i utjecaja, prioritetne sanacijske zahvate, troškove, načine i rokove sanacije i rehabilitacije, nositelje aktivnosti te način osiguranja potrebnih sredstava.

(Maja Ivčić)