Novosti Sport Događanja

Tomislav Kelava: U Vinogradaru stvaramo sportaše i kvalitetne ljude

25.07.2018. / Redakcija

Omladinski pogon NK Vinogradara u posljednjih je godinu dana napravio velike pomake, prvenstveno po broju djece koja ondje treniraju i kvaliteti rada, počevši od najmanjih uzrasta prstića i limača pa sve do juniora, a upravo smo tim povodom razgovarali s voditeljem nogometne škole kluba s Mladine, Tomislavom Kelavom.

Uz funkciju voditelja nogometne škole, Kelava je i trener mlađih pionira, a priču započinje otkrivajući nam da trenutno u pogonu okupljaju oko 120-ero djece.

-Novitet koji smo napravili je i taj da najkvalitetnije juniore priključujemo prvoj momčadi. Oni treniraju s prvom momčadi, sada su i na pripremama s njima tako da je to jedan dovoljan poticaj da dobijemo nove članove, juniore, što je najteže- otkriva nam Kelava te dodaje da razlog leži u tome što većina djece ide u Zagreb u srednju školu gdje znaju nastaviti igrati nogomet, što njima u Klubu naravno ne odgovara, ali na taj način, kako i sam kaže, žele pokazati djeci da računaju na njih i da im vrata seniora NK Vinogradara nisu zatvorena.

Veliki efekt na porast broja novih upisanih klinaca proteklih dana imao je i povijesni uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije na Mundijalu u Rusiji pa je tako Tomislavov mobitel svako malo krcat pozivima zainteresiranih roditelja i djece.

-Jedan roditelj me baš nazvao za prstiće da je dijete navršilo šest godina i sada ga forsira da hoće igrati u Vinogradaru jer je gledao Svjetsko prvenstvo i jednostavno je zavolio taj nogomet možda i više nego da nije ni bilo tog Svjetskog prvenstva. Tako da mi je drago da se djeca okupljaju oko nogometa, da nisu na ulici nego da se bave sportom, bez obzira da li je to nogomet ili neki drugi sport- s osmijehom će Kelava.

Veliki planovi i još veće zadovoljstvo uvjetima

Vinogradar se trenutno natječe u najvišim ligama u kojima se mogu natjecati na području županije. Juniori i kadeti igraju Drugu ligu- središte Zagreb, koja spada pod HNS, a kako kaže, u bivšoj općini Jaske s kadetima i juniorima igraju najviši rang natjecanja od svih momčadi i plan im je kroz godinu- dvije, kada poslože sve kockice, da se plasiraju u Prvu ligu.

Što se tiče infrastrukture i uvjeta rada u klubu, Kelava ne krije zadovoljstvo trenutačnim stanjem, poglavito zbog toga što se djeca i njihove potrebe stavljaju u prvi plan, kako bi se maksimalno olakšalo i njima, ali i njihovim roditeljima i to posebice u financijskom aspektu. Najveći sponzor Vinogradara je Ivan Rubinić o kojemu uvelike ovisi opstanak kluba u okvirima u kojima danas postoji.

-Glavni sponzor Ivan Rubinić kluba je gospodin koji sve daje od sebe da imamo najbolje moguće uvjete. Rekao je da će izgraditi umjetnu travu, mi imamo malu umjetnu travu, ali trebala bi nam velika umjetna trava, onda bi imali baš sve što se tiče uvjeta. Da ne govorim koliko je pomogao prošle godine, kompletno sva djeca u pogonu su dobila besplatnu opremu, trenirku, dresove, znači većinu novaca je dao gospodin Rubinić. Nije htio da roditelji plaćaju tu opremu nego je on dao svoje novce- priča Kelava.

Na turniru okupili 20 momčadi

Iza Kelave i NK Vinogradara prvi je uspješno održan turnir prstića i limača koji je u lipnju na travnjaku kod Vojarne u dva dana okupio 20 nogometnih momčadi.

-Organizacija je bila jako velika i tu moram istaknuti da su najveću ulogu u tome odnijeli roditelji djece prstića, limača i mlađih pionira, koji su radili dan i noć, i u pripremi turnira i poslije na samom turniru, a da ne kažem i za sedam dana kada je Dječji nogomet kod nas organizirao u Jaski turnir klinaca, i tamo su odradili taj dio posla- kaže Kelava i još jednom spominje Ivana Rubinića koji je na turniru financirao medalje, pehare, suce i druge troškove turnira.

Sav zarađeni novac od turnira odlazi u nogometnu školu za opremu, lopte, dresove i sve ostalo što im je potrebno, a da je organizacija turnira zaista bila na nivou potvrđuju i pohvale velikih klubova.

- Dobili smo pohvale od otvorene škole Dinama, dobili smo od Sesveta pohvale, od Dubrave, od svih klubova koji su bili nazočni na turniru. Oni su nas hvalili i rekli da se i dogodine vidimo, a mi naravno mislimo i proširiti taj turnir na barem 16 momčadi prvi dan, pa 16 momčadi drugi dan- kaže Kelava te dodaje da bi ih to onda u potpunosti zadovoljilo i bilo bi onako kako i treba biti.

Kako naglašava, vidljivo je da je to jedna klapa, i roditelji i djeca i uprava kluba i da svi dišu kao jedan.

Kada Tomislava upitate što ga najviše motivira i u čemu vidi najveću draž rada s djecom izdvojit će radost i zadovoljstvo klinaca.

-Najviše što me motivira to je dječji pogled. Kad odradite trening ili utakmicu i onda kad na djeci vidite zadovoljstvo i kad vidite da su oni ispunjeni tim treningom i tom utakmicom i da žive za taj trenutak- kaže Tomislav.

Pritom rado ističe turnir u Zelini gdje je nedavno vodio prstiće NK Vinogradara. Turnir je to na kojemu su nastupile 24 momčadi među kojima su bile izrazito jake ekipe poput Slaven Belupa, Lokomotive, ukratko 4-5 prvoligaša, klubova s renomeom, u čijoj su konkurenciji prstići Vinogradara ostvarili sjajan rezultat.

-Na tom turniru nije bilo dvojice-trojice najboljih iz Vinogradara, onda sam uzeo iz Zdenčine neke klince i mi smo tamo osvojili četvrto mjesto. Na tom turniru prvi je bio Hajduk, drugi je bio Bjelovar, treći je bio Dinamo, a mi smo bili četvrti. Znači u grupi smo pobijedili Dinamo 3:2, to veselje na djeci to ne možete zaboraviti. Jednostavno taj trenutak pobjede kad su oni pobijedili Dinamo, to je 2009./2010. godište, to su djeca koja još ne razumiju neke stvari, ali razumiju što je to pobjeda i kakva je to draž- naglašava Kelava.

Unatoč brojnim sjajnim rezultatima koje selekcije Vinogradara nižu u raznim natjecanjima, medalje i pehari nikako nisu u prvom planu, iako, složit ćete se, svi volimo pobjeđivati. No u Vinogradaru naglasak stavljaju upravo na pedagošku i edukativnu komponentu.

„Želimo napraviti čovjeka“

-Kod djece uopće nije bitan rezultat, ali naravno nijedno dijete ne voli stalno gubiti, voli pobjeđivati, to je sastavni dio čovjeka. U čovjeku je to da težiš jačem i boljem i da želiš pobijediti, ali ono što je prvenstveno kod nas u Vinogradaru i kod mene osobno, da od tog djeteta napravimo uspješnog nogometaša, koliko god možemo boljega, ali da napravimo i uspješnog čovjeka jer neće sva ta djeca doživotno igrati nogomet, ali težimo tome da ih dobro odgojimo, da znaju da moraju ići u školu, da ju moraju završiti, te da i tamo vole pobijediti, kako bismo napravili čovjeka u globalu. Psihološki, na sve moguće načine radimo da od tog djeteta napravimo kvalitetnog čovjeka za bolju budućnost sviju nas- ponosno će Kelava koji na kraju našeg razgovora srdačno poziva svu djecu da im se pridruže u Vinogradaru jer su tamo, kako kaže, vrata svima otvorena i svi su dobrodošli.

(autor: Petar Brnada, JASKAdanas)

Podijeli