°C 5

Utakmica sezone za Vinogradar

28.10.2018.

Juraj Odrčić

Vinogradar će na svom stadionu u Mladini u srijedu ugostiti Jadran iz Ploča u utakmici osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa. Utakmica počinje u 14 sati, a vrata stadiona otvorena su besplatno za sve navijače.

Na spomen Vinogradara brojni zaljubljenici i pratitelji nogometnih zbivanja u Hrvatskoj koriste naziv „majstori za kup“. Premda se Vinogradar može podičiti brojnim uspjesima i trofejima u svojih 45 godina klupske povijesti, a u protekle je dvije sezone svoje navijače „razmazio“ i naviknuo na pobjede u trećeligaškom natjecanju te se „pretplatio“ na prva mjesta utakmice Hrvatskog kupa uvijek su u Mladini izazivali poseban naboj. Već godinama, još tamo od 2003. godine kada kada su se prvi put pojavili u pretkolu Hrvatskog kupa postoji „posebna ljubav“ između Vinogradara i ovog natjecanja.

Triput su zeleni bili sudionici četvrtfinala, a neprelazne prepreke su bili Rijeka u sezoni 2005/2006 (osvajač trofeja te sezone), Hajduk u sezoni 2014/2015 te vinkovačka Cibalia u sezoni 2011/2012. Upravo je protiv Vinkovčana propuštena najveća prilika za plasman u polufinale budući je Vinogradar od povijesnog uspjeha dijelilo doslovno par minuta uzvratnog susreta.

Osim navedenih četvrtfinalnih susreta pamte se u Mladini i produžeci protiv Hajduka 2004. i 2013. godine, gostovanje Dinama 2009. godine, Lokomotive 2016. godine, a nitko od tih klubova nije lagano slavio. Posebna priča je pak Slaven Belupo. „Farmaceuti“ su postali „mušterija“ Vinogradara budući su dva puta (2011. i 2014.) pognutih glava napuštali vinorodni kraj.

Upravo povijest zelenih kup utakmica daje jasan odgovor zašto je dvoboj protiv Jadrana iz Ploča proglašen „utakmicom sezone“. Zeleni bi eventualnim prolaskom po četvrti put u povijesti bili među osam najboljih momčadi u Hrvatskoj. Budući se utakmica igra u Mladini, dodatan impuls mogla bi dati publika, a kako bi što više gledatelja prisustvovalo ovom dvoboju Uprava kluba je donijela odluku o besplatnom ulazu, sve s viljem stvaranja što bolje i pozitivnije atmosfere. Dobra forma, kvalitetan igrački kadar, domaći teren i tradicija ukazuju da je Vinogradar favorit, a sve to igrači bi trebali pokazati na terenu kako bi se u srijedu navečer u Mladini ponovno nazdravljalo i počelo sanjati o rezultatskom iskoraku odnosno plasmanu u polufinale. No, korak po korak... (LC)