Novosti Sport Događanja

Za perjanice jaskanskog sporta manje sredstava

09.03.2017. / Igor

Jaskanski sportaši osuđeni su tek na mrvice iz gradskog proračuna. Bez obzira što je gradonačelnik Zvonimir Novosel s vladajućom većinom u Gradskom vijeću donio proračun veći od 62 milijuna kuna, sport to povećanje gradskog proračuna nije osjetio. Za potrebe sportaša izdvojeno je tek 1 360 000 kuna, što je na istoj razini kao i 2016. godine. Kakvu poruku prema svim sportašima Jastrebarskog ovakvim podcjenjivačkim odnosom šalje gradonačelnik, ako se zna kako su stvarne potrebe klubove gotovo 1,9 milijuna kuna?

Na udaru najkvalitetniji klubovi

Takvim odnosom na udaru su se našli najbolji i najkvalitetniji klubovi, koji su prema novim kriterijima smješteni u prvu od četiri kategorije sportova. Tu prvu grupu sportova čine najkvaliteniji sportski klubovi; Judo klub Jaska, Karate klub Jaska, Stolnoteniski klub Jaska te nogometni klubovi Vinogradar, Jaska i Desinec koji pored seniorskih momčadi u sustavu natjecanja imaju i mlađe dobne kategorije.

Drugu skupinu sportova čine tenis, kickboxing, košarka, atletika i skijanje, treću rukomet, streljaštvo, biciklizam i sportski ribolov, dok četvrtu grupu sportova čine šah, orijentizam, odbojka, sanjkanje i automobilizam. Za treninge i natjecanja ovih sportaša je temeljem odluke Skupštine od 28. prosinca 2016. godine predviđeno nešto više od 843 tisuće kuna, iako su stvarne potrebe ovih kolektiva daleko veće.

-Mi u nogometu imamo klub koji je lokomotiva uspjeha u našem gradu, a sutra će biti problem- izjavio je tom prilikom na Skupštini Miljenko Pavlaković.

Iako je predsjednik Zajednice u više navrata isticao kako je uz rezultate potrebno vrednovati i rad, pogotovo onaj s djecom, raspodjelom sredstava kojom su klubovi prve kategorije ostali bez 27 tisuća kuna nitko ne može biti zadovoljan, jer su ionako ograničena sredstva svim tim klubovima umanjena za tri posto.

Djeca i mlađe kategorije na udaru

U više je navrata u svojim istupima na sjednicama Skupštine Ivan Rubinić isticao kako rad s djecom treba biti osnova svakog kluba, no ovakvim se odnosom upravo prema tim udrugama šalje sasvim drugačija poruka. Osim što ovi klubovi imaju veliku tradiciju (nogomet 90 godina, stolni tenis 49, judo 36, a karate 17 godina, op.a.), oni su i najuspješniji gradski kolektivi koji se natječu diljem Hrvatske. 

 

Uz to, oni okupljaju i sportskom načinu uživota uče i najveći broj mladih Jaskanaca. Nažalost, oni koji uporno ističu kako je Jastrebarsko grad prijatelj djece tu su tvrdnju još jednom pobili, jer klubovima koji okupljaju više od 400 mališana smanjili su ionako premala sredstava.

Komisije raspodijelile sredstva

Za treninge i natjecanja sportaša u 2017. godini namijenjeno je tek 843.813,60 kuna, što će klubovima pripasti temeljem prethodno objavljenog Javnog poziva Zajednice, odlukom Skupštine Zajednice, na prijedlog Upravnog odbora Zajednice, a prema prethodnom prijedlogu komisija za raspodjelu financijskih sredstava.

-Što se tiče odgovornosti koja je do sada bila na Upravnom odboru, sada je na komisiji, odnosno na svima vama. Ja ne želim nametati sebe, ako želimo stepenicu više, ovo je prilika- pojasnio je ovu odluku predsjednik Zajednice Domagoj Šlat, ne želeći u rukama imati „vrući krumpir“ kojeg mu je dao gradonačelnik Novosel ne uslišivši vapaj sportaša koji imaju daleko veće potrebe od sadašnjih sredstava.

Prema dobivenim informacijama, komisije za raspodjelu sredstava svoj su posao obavile te su klubovima ovisno o grupi sportova odredile sredstva prema kojima prva grupa sportova dobiva 75 posto sredstava, druga 15 posto, treća 6, a četvrta 4 posto sredstava.

 

Podijeli