°C 3

Prihvaćeno izvješće Cesta bez nalaza revizije

08.06.2018.

Maja Ivčić

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pred vijećnike je stiglo Izvješće o radu gradske tvrtke Ceste Jastrebarsko za 2017. godinu. Iako je izvješće pokazalo određen pomak u poslovanju Cesta nabolje, vijećnici su primijetili da Izvješću nije priložen nalaz godišnje revizije.

Podsjetimo, Tvrtka Ceste Jastrebarsko obveznik je godišnje revizije, a ona je za 2016. godinu dala suzdržano mišljenje zbog mogućih nepravilnosti u radu te tvrtke (o čemu smo pisali ovdje).

Vijećnici Gradskog vijeća žele potpuni i transparentni izvještaj gradskih poduzeća, stoga je vijećnik Andrej Krlin (HDZ) upitao zašto se nalaz revizije ne nalazi kao prilog Izvješću o radu.

Direktor tvrtke Nenad Strizrep odgovorio je kako će izvješće revizije uskoro biti dostupno na internetskim stranicama pa ga nije bilo potrebno dodatno prilagati Izvješću o radu tvrtke. Krlin je naglasio kako se ipak moglo pričekati do objave nalaza te ga priložiti izvješću koje se moglo podnijeti Vijeću kasnije tijekom godine.

No uprava Cesta očito nije mogla tako dugo čekati da se pohvali s pozitivnim rezultatima poslovanja. U posljednjih su godinu dana ta je gradska tvrtka ostvarila prihod poslovanja od 7 164 121 kuna, dok su rashodi bili 7 149 920 kuna, što znači da je godina završila s dobiti u poslovanju od 14 201 kunu. Značajan je to pomak uzme li se u obzir da je godinu dana prije tvrtka bila u gubitku oko milijun kuna.-Razlozi za to leže u činjenici da smo smanjili svoje rashode značajno u odnosu na prethodnu godinu, za skoro milijun i pol kuna, a analizom strukture najviše su smanjeni materijalni troškovi zato što se promijenila struktura radova. Trošili smo manje osnovnih najskupljih sirovina - asfalt i kameni materijal, te je udio vanjskih usluga smanjen. Nismo uspjeli povećati prihode, ali su se oni stabilizirali ovisimo o proračunu Grada od kojeg ostvarujemo 90% prihoda. Imamo dobit koja predstavlja optimizam. Još uvijek nisam zadovoljan jer mislim da je to samo jedan korak na našem putu k ciljevima koje želimo postići – rekao je direktor tvrtke.

Da je stanje bolje priznali su i uvijek, s pravom, kritični oporbeni vijećnici, no upitali su direktora Strizrepa na koji se način misli sanirati akumulirani gubitak koji je veći od 4 milijuna kuna.

-Svjesni smo da taj gubitak nije mali, ne trebamo računati koji je to period da se dovede do nule. Vaše kratkoročne obveze prema izvještaju iznose 1 700 000 kuna i obveze prema dobavljačima 400 000 kuna. Koji je njihov rok i kako će se to reflektirati na poslovanje, kako se već sada reflektira na poslovanje za 2018. g.? - pitao je Miljenko Pavlaković (HDZ).-Činjenica je da postoji dug što nije rezultat ove uprave i poduzimam sve da bi se on sanirao, sve mjere su prije svega na to usmjerene. Radi se na financijskom i operativnom restrukturiranju tvrtke. Plan tog restrukturiranja ćemo objaviti na web stranici. Nije to nikakva tajna. A vidjet ćete ga i u izvješću za 2018.godinu – odgovorio je direktor Strizrep.

Izvješće o radu gradske tvrtke prihvaćeno je većinom glasova svih vijećnika.