°C 21

130. obljetnica neprekidnog rada DVD-a Jastrebarsko

07.08.2019.

Redakcija

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko osnovano je davne 1889. godine i najstarija je organizacija na području grada Jastrebarskog, a zasigurno i jedna od najstarijih na području Zagrebačke županije iz čega proizlazi da je, između ostalog, dio aktivnosti usmjeren i na obilježavanje 130. obljetnice društva. 

Od svog osnutka, sa svrhom humanitarnog i stručnog djelovanja, kroz povijest je bila glavni nositelj gotovo svih društvenih, kulturnih i inih  aktivnosti koje su sustavno obogaćivale život društvene zajednice u cjelini.

U ovom trenutku Dobrovoljno vatrogasno društvo je središnja vatrogasna postrojba koja godišnje, u prosjeku, odrađuje između 50 i 80 intervencija svih vrsta a broji 103 člana. Okosnicu društva čini 33 operativnih vatrogasaca koji su osposobljeni za sve vrste ugroza koje nas okružuju. 

-Sustavnim radom i osposobljavanjem hvatamo korak sa sve sofisticiranijom opremom koja se nameće kao nužnost jer ona predstavlja osnovni alat za provedbu djelatnosti koja se svakim danom sve više širi i razvija.  Od specijalnosti za koje su naši članovi osposobljeni izdvajamo: spašavanje pri tehničkim intervencijama, spašavanje iz dubina i visina, spašavanje s vodenih površina, zaštita dišnih organa, vatrogasac ronilac i mnoge druge. Sve navedeno čini nas ravnopravnim s našim kolegama koji svoj posao obavljaju profesionalno i plaćeni su za svoj rad no, ustrojstvenim poretkom, članovi naše postrojbe svoj posao obavljaju bez ikakve naknade, a rezultat je jednak – uspješno odrađena intervencija- kažu iz DVD-a Jastrebarsko.

Ovog mjeseca, točnije 23. i 24. kolovoza proslavit će 130. obljetnicu neprekidanog rada i postojanja DVD-a Jastrebarsko, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

foto: DVD Jastrebarsko/Facebook