°C 10

Bačvarska radionica i zbirka obitelji Golub u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska

07.10.2020.

Maja Peranić

Poznatu jaskansku obitelj Golub koja je cijeli svoj život posvetila izradi bačvi i očuvanju bačvarske zbirke koja je od Ministarstva kulture 2014. proglašena kulturnim dobrom, predstavila je emisija Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u.

Kako se nastaje bačva za čiju je izradu potrebno i do 11 sati rada objasnio je Milivoj Ivan Golub. Ova mala manufaktura sve bačve proizvodi od hrvatskoga hrasta lužnjaka i kitnjaka čime vina iz skladištena u njihovim bačvama dobivaju u potpunosti autohtoni okus.

O kvaliteti i vrhunskoj izradi najbolje govore podrumi vrhunskih vinarija s vinogradarskog područja Plešivice, Zagorja, okolice Zagreba, ali nerijetko i oni u Americi, Italiji, Crnoj Gori i Hercegovini.

O jaskanskom bačvaru pisala je i JASKAdanas, a prilog u emisiji Dobro jutro Hrvatska možete pogledati u vidu u nastavku.

 

(foto: TZZŽ)