°C 11

Baština Svete Jane očuvana za sva vremena

29.02.2016.

Nefertum IT

Pred prepunom dvoranom društvenog doma u Gorici Svetojanskoj, u subotu, 27. veljače, je predstavljena nova monografija “Svetojanske narodne nošnje” autora Daniela Hačka, a u izdanju Etno udruge Sveta Jana.

Riječ je o knjizi koja na svojim stranicama opisuje vrijednu kulturnu baštinu svetojanskog kraja, narodnu nošnju koja od davnih vremena do danas svjedoči o životu žitelja tog brdovitog jaskanskog naselja, a predstavljajući kulturu odijevanja kroz povijest u Svetoj Jani ona je i znak njegove prepoznatljivosti.

svjana2.jpg

Kako bi je oteli zaboravu, a napose iz razloga sve većeg utjecaja globalizacije, komercijalizacije i trendova koji svakodnevno guše vrijednost onog tradicionalnog i istinski značajnog, članovi Etno udruge Sveta Jana odlučili su bogatu priču o povijesti svetojanske nošnje prenijeti na stranice knjige.

- Sve je počelo 2010. godine u Pazinu gdje je naša svetojanska nošnja dobila nagradu kao nauzornija nošnja između 16 nošnji Hrvatske. Tada je to krenulo. Nakon toga smo organizirali radionice šivanja rubače, vrlo malo žena zna to pa su željele da prenesu na mlađe naraštaje. Kasnije smo krenuli s radionicama šlinganja sve kako bismo sačuvali našu tradiciju – rekla je prilikom predstavljanja knjige predsjednica Etno udruge Sveta Jana, Jasnica Vojvodić.

svjana3.jpg

Ukratko je predstavila dosadašnji rad Udruge, te istaknula kako je ponosna na novo djelo o narodnim nošnjama koje će svakako biti od velike važnosti za cijelu Svetu Janu, a posebna vrijednost onim najmlađima.

- Kažu da je voda izvor života, a kultura nepresušno vrelo koje treba istraživati. I ja ovim putem poručujem najmanjima, mojim prvašićima, onima koji plešu u KUD-u, koji pjevaju, sviraju i oni koji će to tek postati da zaista čuvaju svoje običaje i nose svoju nošnju kamo god išli i možda nisu svijesni, ali to je veliko, neprocijenjivo blago - dodala je Vojvodić.

Svetojanska "oprava" najlepša

Obogaćena obiljem fotografija monografija “Svetojanske narodne nošnje” uz priču o tradicijskoj “opravi” Svetojanki i Svetojanaca, donosi dašak onih starih vremena, povijesti svetojanskog kraja, njegove tradicije i običaja. Autor teksta je mladi Daniel Hačko, pravnik i bogoslov, rođeni Svetojanac kojeg je ljubav prema svom rodnom kraju i želja da ono najvrijednije, ono po čemu je taj kraj prepoznatljiv, sačuva i prenese na buduće generacije.

svjana5.jpg

- Volim svaki dio ovog svog dragog kraja, a ono što je najljepše  i što govori o čovjeku što je i odakle je je upravo narodna nošnja. Nekada nije bila kao danas dio folklora već dio života i kada bi se našli na nekim okupljanjima znalo se tko kamo pripada – kaže Daniel Hačko dodajući kako su se upravo Svetojanci oduvijek hvalili najljepšom nošnjom.

- Svetojanci oduvijek “štimaju” da je njihova oprava najlepša. Ja se nadam da budemo tako i dalje i važno je da se osvijesti ta važnost njezina očuvanja – kazao je.

sv jana1.jpg

Spomenar o ljudima i običajima

O važnosti monografije za Svetu Janu, ali i za cijeli jaskanski kraj i njegovu povijest, na predstavljanju je govorio etnolog Ivica Ivanković, stručni suradnik na ovom djelu. Ivanković je istaknuo kako djelo može biti vrijedan izvor informacija o povijesti svetojanskog kraja, ali i osebujna etnografska iskaznica, spomenar o ljudima i običajima Svete Jane.

svjana4.jpg

- Predstavljajući kulturu odijevanja od druge polovine 19. stoljeća do danas ti njegovi folklorističko etnografski zapisi uz fotografije predstavljaju osebujno, i u znanstvenom smislu, rijetko suvremeno ljudsko i kršćansko svjedočanstvo o životu i življenju ljudi svetojanske župe – naglasio je Ivanković.

Važna je ljubav prema zavičaju

Hvalevrijedno djelo koje će zasigurno odjeknuti i izvan granica Svete Jane, potpomogli su brojni sponzori te Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija koji su, uz brojne goste i prijatelje uputili čestitke autoru i Etno udruzi. Program predstavljanja monografije upotpunili su svojim nastupima Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana te KUD Sveta Jana, a pjesmu o svom rodnom svetojanskom kraju pročitala je pjesnikinja Danica Divjak.

svjana6.jpg

Izrazito emotivan govor i čestitke autoru Danielu Hačku uputio je poznati Svetojanac Zvonimir Celinšćak predavši mu prigodni dar, vlastoručno izrađen drveni kip Svete Ane. Zahvalio mu je na svemu što čini za svoju rodnu Svetu Janu kako bi se očuvala i prenijela ljubav prema domovini, ostavštini i rodnom kraju na mlađe generacije. Rijetki su mogli suzdržati suze, vidno ganuti, radosni i ponosni što i oni pripadaju tom posebnom malom brdovitom kraju čija se tradicija, zahvaljujući njegovim vrijednim mještanima s ponosom čuva.

svjana7.jpg