°C 13

Biciklijada kroz netaknutu prirodu u Pisarovini okupila stotinjak entuzijasta, pristigli čak i s otoka Ugljana

13.05.2019.

Petar Brnada

Četvrta biciklijada „Put bijele rode“ u subotu je okupila ljubitelje sporta, prirode i rekreacije, od najmlađih do najstarijih, iz Karlovca, Zagreba, Jastrebarskog, Pisarovine pa čak i otoka Ugljana.

Stotinjak profesionalaca i amatera, uživalo je vozeći od centra općine Pisarovina kroz netaknute dijelove prirode uz rijeku Kupu sve do zavičajnog muzeja Donja Kupčina. Duljina staze je bila 12 km, a prije cilja biciklisti su se zaustavili kod crkve sv. Marije Magdalene gdje je uslijedio blagoslov bicikala i sudionika.

U biciklijadi je sudjelovala izaslanica župana Zagrebačke županije i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović koja je pozdravila sve nazočne i izrazila zadovoljstvo što je sudjelovala po prvi put na ovoj biciklijadi. Kao i svaki put, sudjelovali su i načelnik općine Pisarovina Tomo Kovačić i zamjenica načelnika Štefica Radinić te predsjednik Općinskog vijeća Tomo Smolković. Za sudionike je pripremljeno kratko predavanje o rodama koje je održao v.d. ravnatelja Boris Gerenčević i naglasio da je Donja Kupčina selo s najvećim brojem gnijezda roda u Zagrebačkoj županiji  te da se ustanova brine za očuvanje roda, a vlasnicima kuća na kojima se nalaze gnijezda roda pomaže svake godine novčanom naknadom.

Zanimljiva je bila prezentacija Matije Vujanića iz Pisarovine koji je prekrasnim fotografijama i dogodovštinama opisao svoj boravak kao volontera u misijama u Tanzaniji i turistički posjet Zanzibaru te nam približio jedan mali dio Afrike iz koje nam se rode vraćaju svake godine.

-JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i TZ općine Pisarovina organizirali su po četvrti puta biciklijadu „Put bijele rode“ s ciljem promocije i zaštite prirodnih ljepota Zagrebačke županije. Bijela roda je pokazatelj zdravog života, zdravog tla, zdrave vode i čistog okoliša u kakvom svi želimo živjeti. Roda kao simbol očuvanih prirodnih staništa te  tradicionalnih krajolika povezuje kulturnu i prirodnu baštinu prekrasne Zagrebačke županije. Za sve sudionike je bilo organizirano besplatno razgledavanje Zavičajnog muzeja  i izložbe slika s likovne kolonije slikara Zagrebačke županije koja je bila održana prošle godine upravo u muzeju- priopćili su organizatori.

Galerija slika

Biciklijada kroz netaknutu prirodu u Pisarovini okupila stotinjak entuzijasta, pristigli čak i s otoka Ugljana Biciklijada kroz netaknutu prirodu u Pisarovini okupila stotinjak entuzijasta, pristigli čak i s otoka Ugljana Biciklijada kroz netaknutu prirodu u Pisarovini okupila stotinjak entuzijasta, pristigli čak i s otoka Ugljana Biciklijada kroz netaknutu prirodu u Pisarovini okupila stotinjak entuzijasta, pristigli čak i s otoka Ugljana