Bistrani kuhaju čušpajz: Obiteljski dan provedite u Bistri na ručku i podržite njihovu Čušpajzijadu
Dobro nam je poznato da je Lijepa naša bogata raznim tradicijskim jelima koje od zaborava čuvamo, na mlađe naraštaje prenose bake i djedovi. Svako doba donosi nam nešto novo, nova jela i recepte ali mirisi i okusi hrane kako se nekada spremala uvijek su traženi, za njih se uvijek traži „tanjur više“. Poznato je da Hrvati vole jela „na žlicu“, u istom loncu, bogata svim potrebnim vitaminima i hranjivim sastojcima.
U općini Bistra stoga su osmislili zanimljivu manifestaciju – Bistransku čušpajzijadu!
-Da se istaknemo u sveprisutnim natjecanjima u spravljanju kotlovine odlučili smo se za čušpajze na prijedlog našeg lokalnog kuhara, gospodina Stjepana Lešnjaka koji je idejni začetnik Čušpajzijade. Vodio je prve dvije Čušpajzijade. U tome ga podržava Općina Bistra stoga smo preuzeli organizaciju ove manifestacije – počeo je priču o ovoj zanimljivoj manifestaciji Domagoj Eršek iz Općine Bistra i voditelj organizacije 18. Dana Bistre i 6. Bistranske čušpajzijade.
Naglasak je na pripremi jela s puno povrća malo mesa jer su tako naši stari preživljavali u nestašici hrane i skromnim uvjetima života.
-Većina nas na Bistri ima vrt, imamo puno povrća i s malo sredstava možemo pripremiti vrlo ukusan i zasitan obrok. To pokušavamo promovirati i prema odjeku u medijima i prema posjećenosti naše Čušpajzijade, mislim da smo na jako dobrom putu – napominje Eršek i dodaje da su natjecatelji proteklih godina pripremali osam vrsta čušpajza.
-Svake godine imamo promjene u vrstama jela da bude zanimljivije. Ove godine pripremamo čušpajze od kelja, ričeta, mahuna, prisiljenog zelja, graška, graha, svježih krastavaca i poriluka – dodaje.
Prošle godine titulu najukusnijeg odnio je čušpajz od mahuna, a godinu ranije od gljiva.
Poučenim iskustvom od prijašnjih godina zbog velikog interesa, ove su godine prijave ekipa za natjecanje krenule ranije, sredinom kolovoza.
-U svega šest dana su prijave planule, prijavile su se 24 ekipe koje u timu imaju pet osoba i odabrali su svoje čušpajze. Od osam ponuđenih čušpajza po tri ekipe pripremat će ih od iste namirnice – objašnjava Eršek i napominje da su sve namirnice osigurane od strane organizatora za pripremu prema njihovom popisu i receptu. Natjecatelji mogu svoju ekipu predstaviti s dodatnim domaćim proizvodima poput gibanica i štrudla ali i pićima.
Ulaz za sve posjetitelje je besplatan!
-Na ulazu posjetitelji mogu nabaviti degustacijsku, ručno rađenu i personaliziranu keramičku zdjelicu s logom Čušpajzijade, ostaviti svoju donaciju, i sve čušpajze kušati – napominje Eršek i dodaje da svaka ekipa pripremi između 13 i 15 litara čušpajza što je premalo u odnosu na potražnju posjetitelja.
-Stoga ćemo ove godine pripremiti još 200 litara Bistranskog čušpajza za sve zainteresirane koji će nam doći u posjetu. Gladan neće ostati nitko – govori nam Eršek.
Iskusno nepce poznatog kuhara Tomislava Špičeka ocjenjivat će čušpajze koje će natjecatelji početi pripremati u subotu 7. rujna od 15:00 sati. Uz chefa Špičeka, svoj sud dat će i Stjepan Lešnjak kao i chefica Željka Klemenčić te Karmela Vukov Colić koje imaju bogato iskustvo u pripremi jela ali i njihovom ocjenjivanju.
Prošlih godina tražila se zdjelica više, u svega dva sata posjetitelji su pojeli 1000 zdjelica čušpajza stoga je ove godine u planu pripremiti 1500.
-Cijeli prostor na starom kamenolomu u Gornjoj Bistri u subotu 7. rujna bit će rezerviran za Bistransku čušpajzijadu.
Besplatan parking osiguran je podno kamenoloma na takozvanom VIP parkingu. Od tamo svi posjetitelji mogu doći vlakićem čija je vožnja besplatna – napominje voditelj.
Osim što taj dan ne moraju kuhati ručak, roditelji ne moraju brinuti kako će mališane zabaviti.
-Tamo smo pripremili i viteške igre i sajam OPG-ova, jahanje na poniju, dječji trg s ringišpilom. U večernjim satima zapalit ćemo i vatru. Pripremili smo i koktel bar ali i ostalu ugostiteljsku ponudu – ističe Eršek.
Pripremljene čušpajze posjetitelji će moći kušati od 17:00 sati.
Treba napomenuti kako se Čušpajzijada održava u sklopu 18. Dana Bistre.
U petak 6. rujna na rasporedu je kazalište pod šatorom u izvedbi Kerekesh teatra, predstava „Aleks i Bara - Gola istina“.
U subotu nakon kuhanja je zabavni program uz Tamburaški sastav Mjesečeve sjene, a navečer od 21:00 sat koncert Tamburaškog sastava Džentlmeni.
-U nedjelju 8. rujna od 15:00 sati je „Mali sajam mogućnosti Općine Bistra“ gdje će mališani na jednom mjestu moći pogledati što se u našem kraju i okolici nudi od izvannastavnih aktivnosti i izabrati koja im je najzanimljivija.
Od 18:30 je koncert „Tiček nam popeva“, kulturno – umjetnički program. Prošle godine koncert je dobio velik broj pohvala stoga i ove godine očekujemo odličnu posjećenost – naglašava Domagoj Eršek.
Organizatori su se zaista potrudili pripremiti bogat program za sve uzraste. Gladan neće ostati nitko, a zabava je zagarantirana.
(razgovarala: Mirjam Petretić Coha)
(Foto: bistranska-cuspajzijada.eu)
Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom