Novosti Sport Događanja

Blagdan je Tijelova i državni praznik

08.06.2023. / Ivana Ćurić

Blagdan je Tijelova i državni praznik. Dan je to u crkvenoj godini kada se slavi otajstvo Kristove ljubavi u Euharistiji.

Svake godine u četvrtak nakon svetkovine Presvetog Trojstva Katolička crkva svetkuje Tijelovo. Time se obilježava ustanovljenje Euharistije na posljednjoj večeri kada je Isus ustanovio Euharistiju u kojoj su kruh i vino postali Njegovo Tijelo i Krv. Svaki put kad se na misi po rukama svećenika posvete euharistijski darovi, oni postaju to isto Kristovo Tijelo i Krv. Svetkovina je to poznata i po tijelovskoj procesiji u svim župama kojom se javno svjedoči vjera u Kristovu prisutnost.

Tijelovo ima važnost za Hrvatsku i po euharistijskom čudu u Ludbregu 1411. godine. Tada je za vrijeme pretvorbe svećenik posumnjao u stvarnu Kristovu prisutnost, a onda je u kaležu primijetio pravu krv. Zbunjen i prestrašen, spremio je kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu. Događaj je došao do pape Julija II. (1503. – 1513.) koji zbog duljine istrage nije završio istragu, ali dopustio je štovanje relikvije koja se dandanas čuva u Ludbregu.

-Tijelovo želi osobito naglasiti istinu da je Isus pravi čovjek i pravi Bog, a kao čovjek da ima tijelo kao i mi. To je dar Kristova predanog tijela, dar njegove prolivene krvi, to je dar njegove neizrecive ljubavi za svakog od nas osobno. Presvetom Tijelu Isusovom i Predragocjenoj Krvi Kristovoj posvećena su mnoga naselja, župe i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Sopot, Zagreb-Kozari Bok, Zagreb-Mošćenička, Trešnjevka, Zagreb-Tuškanac, samostanska kapela Klanjateljica Krvi Kristove, Petrovina kod Jastrebarskog, Ludbreg, Kučiće kod Omiša)-ističu iz župe sv.Nikole biskupa Jastrebarsko.

I u jaskanskoj župi Petrovina, postoji crkva Presvetog Tijela Kristovog. Nalazi se na petrovinskom groblju. Ta lijepa i vrijedna kapela građena je 1668, a diči se raskošno rezbarenim oltarom iz 1685. i kamenim dovratnikom iz 1767.godine.

Podijeli