Novosti Sport Događanja

Blagoslovljena bista Barbare Stepinac: "Budimo zahvalni svojim majkama"

18.05.2023. / Ivana Ćurić

Majčin dan svečano je proslavljen u župi Presvetog Trojstva u Krašiću gdje je 14. svibnja kip Barbare Stepinac, majke blaženog Alojzija Stepinca, blagoslovio njegov pranećak, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

-Postavljajući i blagoslivljajući ovu bistu želimo naglasiti i vrijednost majčinstva. Poželjeli smo staviti upravo taj njezin spomenik ne samo kao sjećanje na nju, nego kao sjećanje na sve naše majke. Upravo da se sjetimo te majčine ljubavi prema nama, djeci. Majke koje su nas rodile, odgajale, koje su bile zajedno s nama, a vjerujemo da te naše majke su prispjele u život vječni i da nas tamo prate. Zato se mi njih sjećamo u našim molitvama, u našim svetim misama. Jednostavno, sjećamo se svojih majki koje su nam darovale život, ali su nam dale poticaj i život u vjeri- poručio je biskup Mrzljak.

„Majka bl. Alojzija, Barbara, rodila je osmero djece, prihvatila još četvero djece iz prvoga braka. Dakle, 12-ero djece koje je odgajala. Ona je u svojem malom Lojzeku nešto osjetila. Teško je nama danas reći što je to bilo. Ali je ako je ona za njega posebno molila, ako se posebno žrtvovala, posebno postila, onda vjerujemo da je taj majčinski osjećaj u sebi imao neku slutnju da je to jedno posebno dijete, ali dijete koje treba na poseban način pratiti svojim molitvama-kazao je biskup.

Biskup Mrzljak je podsjetio i na dane za vrijeme i poslije II. Svjetskog rata kada su mnoge majke,kako je rekao, nosile teški križ onih koji su nestali ili bili mučeni.

-Sigurno da je majka Barbara teško podnijela kada je vidjela da njezin sin stoji na sudu u Zagrebu, da ga krivo osuđuju. Sigurno je prolila mnoge suze, ali i mnoge molitve za svojega sina da bi izdržao. Sigurno da za njegovu svetost možemo zahvaliti i svetosti njegove majke, koja ga je pratila svojim molitvama i kojoj je on bio duboko zahvalan. Zato i mi, slaveći danas i Majčin dan, budimo zahvalni svojim majkama koje su nas rodile, odgojile, da ih se sjetimo ovdje na zemlji, ali da ih se sjetimo i u našim molitvama jer vjerujemo da su zaslužile biti u onome Isusu Uskrslome kojemu su vjerovale-zaključio je.

Nekoliko dana prije je mjesni župnik Ivan Vučak u emisiji Hrvatskog katoličkog radija „Aktualno” o bisti kazao kako je Stepinčeva majka bila žena posta, pokore i molitve.

 
-Želimo joj odati zahvalnost tako što ćemo otkriti i blagosloviti njezino poprsje koje smo postavili u dvorište naše Župe. Tako da ona može u pozadini gledati svoga sina.

 

(Izvor:Župa Krašić)

Podijeli