°C 28

Crveni križ organizira mjerenje šećera i krvnog tlaka povodom Dana darivatelja krvi

12.06.2021.

Maja Peranić

I ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi. Tom prilikom iskazuje se zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvi i krvnim pripravcima.

GDCK Jastrebarsko će u zajedničkoj suradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja Jastrebarsko, u ponedjeljak na Strossmayerovom trgu , od 10 do 12 sati provesti akciju mjerenja šećera i krvnog tlaka.

-Pozivamo sve sugrađane da dođu i prekontroliraju svoje zdravlje, a svim našim darivateljima krvi se zahvaljujemo na trudu, uloženom vremenu i velikom srcu i čestitamo im njihov veliki dan-ističu iz GDCK-a.

Slogan Svjetskog dana darivatelja ove godine je  "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje vezane za Dan darivatelja krvi, naglašavaju, bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.

- U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti-kažu iz GDCK-a Jastrebarsko.

Stoga su ciljevi ovogodišnje kampanje zahvaliti se darivateljima krvi u svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi; promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici; ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto, te slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.