Novosti Sport Događanja

"Dalmatineri" i "Hiža" za Svjetski dan kazališta

20.03.2023. / Ivana Ćurić

Ove godine povodom Svjetskog dana kazališta u Jastrebarskom možete pogledati čak dvije hit-predstave, i to uz posebna iznenađenja!

Kazalište Škrabe svojim vjernim, ali i novim gledateljima pruža priliku da u dva dana pogledaju dva posljednja hita iz "tvornice snova" Nine Škrabea.

Dvadesetu jubilarnu izvedbu predstave "101 dalmatiner" možete pogledati u nedjelju, 26. ožujka 2023. u 20 sati, a legendarnu predstavu "Oko jedne hiže" na njezinu 5. godišnjicu premijere, u ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 20 sati.

Obje predstave odigrat će se u Domu kulture Jastrebarsko (kazalište/kino), a ulaznice po cijeni od 4 eura možete već sada rezervirati na mail adresi kazaliste.skrabe@gmail.com. Ulaznice će se moći kupiti od srijede, 22. ožujka u Trgovini "Fifa" te sat vremena prije početka svake predstave na ulazu u dvoranu (ako ih tada još bude!).

 

"Dalmatineri" osvajaju velike i male

Predstava "101 dalmatiner" najigranija je i najgledanija predstava dječjeg ansambla jaskanskog kazališta u posljednjih 15 godina. Do sada ju je na 19 izvedbi pogledalo više od 3500 gledatelja, a pogledali su je i školarci iz Zagreba, Dugog Sela, Klinča Sela, Krašića i Pisarovine.

"101 dalmatiner" deseta je predstava koju je u posljednjih 10 godina pripremilo Kazalište Škrabe, a za nju je zaslužna već uigrana ekipa kazališnih stručnjaka i zaljubljenika. Uz autora teksta i umjetničkog voditelja Kazališta Ninu Škrabea te redateljicu Klementinu Škrabe, tu su kostimografkinja Maria Špikić i pomoćnica kostimografkinje Daniela Fabijanić Pavlaković, scenografkinja Ivana Strmečki Vučina, ton-majstori Dominik Sečen i Petar Pavlaković, majstori rasvjete Ivica i Krešimir Batušić, koreografkinje Ida Benčik i Tena Grabner, fotograf i snimatelj Matija Grgas, inspicijenti Tin Tutić i Margareta Škrabe, pomoćnice redateljice Maja Žalac i Jana Valečić te mnogi drugi.

Glumački ansambl predvođen je zlatnom kazališnom generacijom koja je predstavom "101 dalmatiner" proslavila 10 godina kontinuiranog kazališnog djelovanja. Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Antun Penić Ivanko, Lovro Penić Ivanko, Dominik Sečen i Jana Valečić pojačani su "vjernim kazališnim mušketirima" Andrijom Ferkom, Dorianom Rodićem i Leonom Vlašićem te "kazališnim princezama" Tarom Terihaj, Tijom Tutić i Isabellom Covatta. U ulozi slavne, zloglasne Cruelle De Vil nastupaju Hena Pavičić, Maja Žalac, Antonia Šamija i Anamaria Škoc.

Predstava "101 dalmatiner" nastala je u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko i Veterinarskom stanicom Jastrebarsko, a njezinim igranjem skreće se pozornost na Sklonište za životinje koje se nalazi u sklopu jaskanske Veterinarske stanice. Želja kazalištaraca je da ova predstava o životinjama potakne gledatelje da potraže svojeg najboljeg prijatelja u jaskanskom Skloništu za životinje te tako postanu dio ove kazališne priče o psima.

 

"Hiža" već 35 godina živi za kunu nade

Predstava "Oko jedne hiže" autora i redatelja Nine Škrabea od svoje je premijere u ožujku 2018. uspješno igrala u Jastrebarskom, ali i na gostovanjima u Pribiću, Donjoj Kupčini, Svetom Ivanu Zelini i Klinča Selima. Njezine dvije posljednje izvedbe bile su božićne – u prosincu 2019. u jaskanskom Domu kulture te u prosincu 2021. u Glazbenoj školi Jastrebarsko.

Na petu godišnjicu svoje premijere vraća se na jaskansku pozornicu s koje je i krenula, a iskusni kazališni ansambl predvodit će istinska legenda jaskanskog glumišta, prema riječima Nine Škrabea "najbolji glumac jaskanskog kazališta svih vremena" Želimir Hrković te sjajna pjevačica i glumica Maja Golešić. Uz njih, u ovoj izvedbi "Hiže" zaigrat će Ornela Rodić, Lovro Penić Ivanko, Anamaria Škoc, Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Jana Valečić, Andrija Ferko i Nikola Oslaković. U "Hiži" pored njih nastupaju inače i još jedan legendarni jaskanski glumac Dean Skok te Višnja Polojac, Antun Penić Ivanko, Dorian Rodić, Marta Brkljačić i Florijan Skok.

U "Hiži" tonom upravlja Dominik Sečen, rasvjetom Ivica i Krešimir Batušić, kostime i scenu osmislila je i izradila Sandra Brkljačić, a glazbu je skladao maestro Josip Cvitanović.

"Hiža" je pod nazivom "Za dinar nade" u Jaski igrala od 1988, a i tada je u ulozi Naceka bio Želimir Hrković. Kasnije je nazvana "Za kunu nade" (sezona 1994/95).

Ovu izvedbu "Hiže" obilježit će i vrijedne obljetnice. Nino Škrabe u kazališnoj sezoni 2022/2023. slavi 55 godina  umjetničkog stvaralaštva, dok njegovi najdraži i najdugovječniji glumci i suradnici Želimir Hrković i Dean Skok slave glumačke obljetnice – Želimir Hrković 45, a Dean Skok 41 godinu na "daskama koje život znače". Skladatelj, aranžer i stalni suradnik Kazališta Škrabe Josip Cvitanović ovom izvedbom "Oko jedne hiže" slavi 45 godina kazališnog djelovanja.

Kazalište Škrabe predstavu je posvetilo velikanima hrvatske poezije i glazbe, velikim prijateljima Nine Škrabea i jaskanskog kazališta Arsenu Dediću i Dragi Britviću. 

 

 

I "101 dalmatinera" i "Oko jedne hiže" povezuje bitna stvar. Obje predstave neustrašivo koračaju sunčanom stranom ulice, koja je zaštitni znak svih kazališnih predstava Nine Škrabea. Glavna zadaća Kazališta Škrabe svih 55 godina koliko njegov začetnik i osnivač Nino Škrabe djeluje na području umjetnosti, kulture i kazališta u Jastrebarskom i šire jest ulijevanje optimizma i nade u srca svih glumaca, suradnika, prijatelja i gledatelja.

 

Nadamo se da ćete uz ove svečane izvedbe "Dalmatinera" i "Hiže" i vi hrabro kročiti na sunčanu stranu ulice te iz kazališta izaći sretni i zadovoljni!

 

Vidimo se u Kazalištu!

 

Podijeli