°C 15

Dan planeta Zemlje: JU Zeleni prsten vam otkriva "Tajanstveni svijet Zagrebačke županije"

22.04.2021.

Maja Peranić

Javna ustanova Zeleni prsten obilježava Dan planeta Zemlje izložbom fotografija “Tajanstveni svijet Zagrebačke županije”. Izložba kroz 40 fotografija prikazuje bogatstvo netaknute prirode i otkriva prekrasna, čarobna i za mnoge, neotkrivena, zaštićena područja Zagrebačke županije kao i njene tajanstvene stanovnike. Plava žaba, biljka mesožderka, kockavica, ali i šume rijeke, spilje… s nestrpljenjem vas očekuju na (novom) Autobusnom kolodvoru Samobor, ulica 151. samoborske brigade HV 1.

Dan planeta Zemlje se obilježava 22. travnja u cijelom svijetu. Svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš. Namjera je prikazati realnost i prisutnost klimatskih promjena te motivirati na veće zalaganje i promjene koje će doprinijeti boljitku svih nas, ističu iz JU Zeleni prsten.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja je "Restor Our Earth", odnosno "Obnovimo našu Zemlju".

-Područje Zagrebačke županije karakterizira bogatstvo prirodnih resursa, u kojem se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Zaštićena područja zauzimaju čak 37.690 ha što je 12,2% površine Zagrebačke županije. Pomozite nam u očuvanju našeg planeta, naše prirode, naših zaštićenih područja jer samo zajedno imamo snagu sačuvati i obnoviti našu Zemlju-poručili su iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Na svakome od nas je da obnovimo Zemlju ne samo zato što nam je stalo do prirodnog svijeta, već zato što na njemu živimo. Svima nam je potrebna zdrava Zemlja za podršku našem postojanju, zdravlju, opstanku i sreći. Zdravi planet nije opcija - on je nužnost. Više od milijarde ljudi u 192 zemlje sada svake godine sudjeluje u aktivnostima povodom Dana planeta Zemlje, što ga čini najvećim građanskim obilježavanjem na svijetu. Danas vas pozivamo da budete dio Dana planete Zemlje i pomognete daljnjim klimatskim akcijama širom svijeta, ističu.

Ideju obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put je predstavio John McConnel na konferenciji UNESCO-a 1969., a sam naziv Earth Day prvi put je 21. ožujka 1969. upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto – u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. kada je Opća skupština UN-a je 22.travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje. U Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.