°C 26

Dan Vladka Mačeka obilježili misom i polaganjem vijenaca kod biste

22.07.2020.

Maja Peranić

Dan dr. Vladka Mačeka - istaknutog Jaskanca rođenog prije 141 godinu obilježen je u ponedjeljak 20. srpnja 2020. godine svetom misom u crkvi sv. Nikole biskupa te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Njegove biste u Jastrebarskom.

Molitvu kod biste izmolio je vlč. Ivan Bingula, a na lik i djelo ovog velikana i istaknutog Jaskanca dr. Vladka Mačeka sve prisutne, u svom govoru, podsjetila je kustosica Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko, Jelena Škrabe. U obraćanju, između ostalog, moglo se čuti kako je dr. Vladko Maček jedan od najvećih hrvatskih pravnika i političara 20. stoljeća, a koji u bogatoj povijesti hrvatskog naroda, kao takav, predstavlja simbol poštenja, tolerancije, dijaloga i dosljednosti, ali prije svega borbe za socijalnu pravdu, zajedništvo, hrvatsku kulturu te svekoliki razvoj i napredak.

Uz gradonačelnika Zvonimira Novosela, njegovog zamjenika Stipu Bučara, potpredsjednike gradskog vijeća grada Jastrebarskog, Ivana Budišćaka i Filipa Tončića, obilježavanju ove obljetnice pridružili su se brojni drugi uzvanici.

Uvažavajući trenutnu epidemiološku situaciju u Gradu Jastrebarskom uzrokovanu bolesti COVID-19, a naročito uzimajući u obzir Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. svibnja 2020. godine koja propisuje strogu mjeru fizičkog distanciranja odnosno izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 1,5 m u zatvorenom prostoru te preporuku Stožera civilne zaštite Grada Jastrebarskog od 24. lipnja 2020. godine kojom se pozivaju organizatori javnih kulturnih skupova da iste odgode do daljnjega, ovogodišnja svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog povodom obilježavanja Dana dr. Vladka Mačeka nije se održala. Također, za ovu priliku Gradski muzej počastio je svoje sugrađane i sve ostale zainteresirane besplatnim ulazom i razgledom Spomen sobe dr. Vladka Mačeka, a koja kao takva čuva veliki broj njegovih osobnih predmeta i svjedočanstva o njegovom djelovanju.

(izvor i foto: Grad Jastrebarsko)