°C 17

Dan Zagrebačke županije: Umjesto svečanosti, video o uspjesima

17.07.2020.

Maja Peranić

Zagrebačka županija danas slavi svoj dan! Ove godine, zbog epidemiološke situacije neće se održati tradicionalna Svečana sjednica Županijske skupštine niti prigodna proslava, ali sve o radu u nazad godinu dana stanovnici županije mogu saznati iz videa pod nazivom Dan Zagrebačke županije 2020.

Prošlo je točno 261 godina otkako je 17. srpnja davne 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak za Comitatus Zagrabiensis, administrativnu cjelinu koja se tada prostirala sve do Jadranskoga mora. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Danas je Zagrebačka županija znatno teritorijalno manja, ali je jedna od gospodarski najuspješnijih hrvatskih županija, a ove godine slavi 27-tu obljetnicu postojanja.

Dan Zagrebačke županije tradicionalno se obilježavao Svečanom sjednicom Županijske skupštine te dodjelom godišnjih priznanja, ali i velikom cjelodnevnom proslavom svake godine u drugom gradu Zagrebačke županije što ove godine, na žalost nije moguće.

Sve o radu u proteklih godinu dana u Zagrebačkoj županiji možete pogledati u prigodnom videu u nastavku.

-Svim stanovnicima čestitamo 17. srpnja – Dan Zagrebačke županije!!! - poručili su iz Zagrebačke županije.