°C 2

FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani

03.11.2020.

Maja Peranić

Vrijedni Svetojanci ne posustaju u očuvanju svojih starih običaja. Ovih dana snimali su kako nekad su se pilila drva.

-U davna vremena kad nije bilo pilana i motornih pila ljudi su radili ručno živeći u skladu s prirodom. Divan jesenski dan poslužio je Etno udruzi Sveta Jana da snimi još jedan običaj i pokaže kak se to nekada pri nama delalo: rušilo stabla u šumi s velikom pilom-piljakom, a zatim na dvorištu na konju ili kobili pililo na manje komade-objasnili su iz udruge te opisali običaj:

-S piljakom su pilila dva muškarca koji su držali za dvije ruče te su se morali uskladiti kako bi zubi jednako rezali. Kobila ili konj za piljenje drva bio je važan alat u svakom svetojanskom domaćinstvu, posebno u pripremi ogrjevnog drva za hladne i duge zime. Žene su nosile „breme“ drva iz šume, a djeca su vukla granu kući. Ovisno o dobi djece ovisila je debljina grane. Bio je to težak i mukotrpan posao.

U snimanju su sudjelovali članovi Etno udruge: Josip Hačko, Božidar Matasić i Anka Mintas.

-Da ne zaboravimo kak su naše bake i djedovi živjeli, da naša djeca vide otkud potječu i za što se moramo boriti, trudimo se što više običaja zabilježiti i snimiti-poručili su iz Etno udruge.

Zbog zaštite naše kulture, baštine i povijesti svetojanskog kraja Etno udruga će i dalje s ljubavlju snimati.

Galerija slika

FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani FOTO: Kak se nekad pililo u Svetoj Jani