°C -3

Gupčeve lipe uzgojene u Jastrebarskom sadit će se u vrtovima škola diljem županije

27.11.2020.

Maja Peranić

Dok je proljeće rezervirano za početak radova u eko vrtovima, jesen je vrijeme za sadnju stabala. Tako je ovih dana u svih 17 škola koje su odlučile imati eko vrtove u tijeku sadnja klona sadnice Gupčeve lipe, više od 400 godina starog stabla čije sadnice vegetativnim putem uzgajaju stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

-Svaka jedinka za sebe predstavlja jedinstvenu poveznicu sa stablom Gupčeve lipe, živućim svjedokom poznate Seljačke bune. Institut već deset godina proizvodi klon sadnice, a svako stablo ima svoju svjedodžbu o podrijetlu-rekao je Ivica Čehulić, voditelj odjele rasadničke proizvodnje.

Klonovi Gupčeve lipe sadit će se po školama u sklopu malih eko-vrtova, a sve u okviru projekta Zagrebačke županije pod nazivom "Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja". Cilj Zagrebačke županije je postati vodećom zelenom županijom.

-Eko školski vrtovi kao i sadnja stabala korak su dalje ka našim nastojanjima prema ozelenjivanju, pošumljavanju i ekološkoj proizvodnji. Želimo postati vodećom zelenom županijom, a tome svakako mogu doprinijeti i učenici koji će u svojim vrtovima stjecati praktična znanja, razvijati nove vještine, kao i svijest o važnosti ekološke proizvodnje te održivoga gospodarskog razvoja-rekao je županijski pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, dodavši kako je u planu u dogledno vrijeme da svaka škola u Zagrebačkoj županiji ima eko vrt.

Za svaku od škola uključenih u projekt Zagrebačka županija osigurala je 5000 kuna namijenjenih za nabavu alata i opreme ili izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja. Također, škole će dobiti i digitalni priručnik kao metodičko-didaktički materijal koji će pomoći nastavnicima i učenicima u uspostavi eko vrtova, uzgoju, doradi i preradi bilja.

(foto: Zagrebačka županija)