°C 0

Izdana poštanska marka s motivom Bratine

23.07.2018.

Maja Peranić

Hrvatska pošta izdala je, u sklopu svog redovitog izdanja, poštanske marke s temom Hrvatske etnografske baštine, a jedan od četiri motiva u ovom izdanju je motiv bratinečke narodne nošnje.

Markice s motivima hrvatske etnografske baštine Pošta je izdala 28. lipnja ove godine, a prikazuju četiri motiva – Šestine, Slavoniju, Susak i Bratinu čiji se detalji narodnih nošnji nalaze na poštanskim markama.

Svoju poštansku marku u ovom je izdanju dobilo i bratinečki kraj čija se specifična narodna nošnja ističe svojom posebnošću i ljepotom.

-Ženska se nošnja sastoji od triju osnovnih dijelova izrađenih od lanenog tkanja: rubače (suknje prišivene na prsluk), bluze zvane oplećak i zastora (pregače). Platno za odjeću ukrašeno je tijekom tkanja osebujnim stiliziranim i geometriziranim cvjetnim motivima u bojama. Temeljna boja ukrasa, različiti tonovi crvene boje označavaju društvenu, dobnu i stalešku pripadnost. Stalešku i dobnu pripadnost označavalo je i žensko oglavlje. U nekim područjima panonske Hrvatske djevojačka parta označavala je doraslost do udaje. U Bratini je znak djevojaštva bila kosa upletena u dvije pletenice straga i dignute oko glave. Sprijeda je glava pokrivena partom, uskom i mekanom ukrasnom trakom koja se stavljala na kosu od uha do uha... – stoji u opisu bratinečke narodne nošnje u brošuri Hrvatske pošte.

Marke s motivima hrvatske etnografske baštine dizajnirao je Orsat Franković iz Zagreba, a izdane su u arcima od 50 maraka. Izdan je i zajednički arčić (1 x 4 v) od četiriju maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Vrijednost marke s motivom Bratine je 15 kuna, a izdana je u 250 000 primjeraka.

(foto: www.posta.hr)