°C 2

Jaskanskim vatrogascima u pomoć stiže dron s termalnom kamerom

14.12.2020.

Maja Peranić

U pomoć pri gašenju požara na području Jastrebarskog našim će vatrogascima od sada pružati vatrogasne letjelice. Riječ je o suvremenoj opremi – dronovima s posebnim termalnim kamerama koji će značajno poboljšati standard zaštite i spašavanja u našem gradu.

Naime, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko prijavilo se na javni natječaj Telemacha Hrvatska d.o.o. (Tele2) pod nazivom „DRONacija 2020.-2021.“ te je jedno od 10 društva u Hrvatskoj koje je osiguralo spomenutu opremu.

-Telemach je ovim natječajem dao priliku da organizacije našeg tipa uđu u 21. stoljeće te da iskoristimo sve potencijale koje današnje vrijeme nudi. Bili smo spremni prihvatiti i iskoristiti ovu priliku te na ovaj način osigurati da standard zaštite i spašavanja u našem gradu postane još viši-istaknuli su iz DVD-a Jastrebarsko.

U prijavu na ovaj natječaj uključili su više sudionika, partnera kako bi se iskazala velika potreba za novom suvremenom opremom. Pa su tako u prijavi bili uključeni Gradsko društvo Crvenog križa, Gradski stožer civilne zaštite, Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Ihtiološko-ornitološki park Crna Mlaka, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije te Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Jastrebarsko.
Dron s termalnom kamerom uvelike će pomoći vatrogascima na intervencijama u nepristupačnim područjima kojih na našim prostorima ima mnogo kao što je žumberačko područje, ili park Crna mlaka te u ranom otkrivanju požara.

-Ovakva nova oprema će najviše pomoći u našem gradu. Dronovi s termalnim kamerama značajno podižu standard zaštite grada jer olakšavaju vatrogascima provedbu vatrogasnih intervencija. Tako je početkom 2019. korišten bespilotni sustav za nadzor požara objekta te za praćenje razvoja požara na krovištu, što je značajno olakšalo provedbu intervencije. Sredinom 2019. osmišljena je i odrađena vježba u IHOR parku Crna mlaka u kojoj se koristio sustav bespilotnih letjelica te se na istoj vježbi pokazala i velika potreba za takvim sustavima zbog nepristupačnih terena- kazali su iz DVD-a Jastrebarsko.

Letjelica imena "Parrot ANFI Thermal" kojom će raspolagati jaskanski vatrogasci je kompaktni dron s dvije integrirane kamere namijenjen profesionalnoj primjeni. 4K HDR kamera s 21MP Sony senzorom omogućuje prikupljanje fotografija i videozapisa visoke rezolucije za inspekciju i analizu stanja terena. Termalna FLIR LEPTON 3.5 (radiometric) kamera rezolucije 160×120 omogućuje prikupljanje termalnih fotografija i video zapisa.

(foto: DVD Jastrebarsko)