Novosti Sport Događanja

Jaskom oslikala tortu i pobijedila

14.10.2016. / Nefertum IT
Voćne ili čokoladne, s glazurom ili šlagom, lagane ili slatke - torte su kraljice deserata kojima, bili gladni ili siti, rijetko možemo odoljeti. Ukusnu i jedinstvenu, uvjerili su se to mnogi Jaskanci, zna napraviti naša sugrađanka Nada Golojuh, dugogodišnja vlasnica slastičarskog obrta "Torte i kolači Sunce" čiji je orginalan rad ovih dana i posebno nagrađen.

Upravo je njezina torta proglašena najorginalnije ukrašenom na prestižnom 5. europskom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva "Interslast" koji se 11. i 12. listopada održao u Tuheljskim Toplicama.

Riječ je o natjecanju na kojem su svoje slastice izložili brojni umjetnici iz svijeta delicija, i to sa svih krajeva svijeta od Australije, Njemačke, Austrije, Češke, Rusije, Islanda, Italije do Slovenije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Među svim tortama i kolačima, najorginalnije i najljepše ukrašena bila je torta gospođe Golojuh koja je uzela slobodu ukrasivši je s motivima svog jaskasnkog kraja.

torta 3.jpg
(Foto: Udruženje obrtnika Jastrebarsko)

- Volim svoj kraj pa sam htjela tortu oslikati nečim što prikazuje naš Jastrebarsko. Budući da su tema natjecanja bila četiri godišnja doba, prikazali smo Jasku kroz proljeće, ljeto, jesen i zimu – objasnila nam je gospođa Nada.

Za realizaciju ideje strpljenje i mašta

Na torti se tako nalazi prikaz dvorca Erdödy prekriven snijegom s klupicama jaskasnkog parka. Ljeto je prikazano bazenom i kupanjem, a livada označava proljeće. Jesen u Jaski prikazuju vinogradi i berba koja je također uprizorena na površini torte.

Ovakvu maštovitu ideju, na površini torte mogu realizirati samo pravi umjetnici kao što je gospođa Nada kojoj je za oslikavanje torte bilo potrebno samo sat vremena.

- Za oslikavanje morate imati jestive boje. S dosta suhim kistom morate nanositi boju na "ticino" masu kojom je prekrivena torta. Laganim nanosom boje na masu nastaju detalji i cijela priča. Trebao mi je jedan sat. To sve treba biti brzo obavljeno jer torta je vani, na toplom i mora se brzo završiti – rekla nam je gospođa Nada.

torta1.jpg
(Foto: Udruženje obrtnika Jastrebarsko)

Koliko je bila lijepa i orginalna, jaskanska torta je bila i ukusna jer glavni su sastojci bili jagode i čokolada, a pri izradi torte mislilo se i na zdravlje:

- U sve naše torte stavljamo manje šećera da budu laganije i zato što ljudi danas imaju dosta problema sa šećenom bolesti, pa je ovako laganija kombinacija dobra za zdravlje i to se svima sviđa – kazala je Nada dodavši da je torta "smazana" u kratkom roku.

Obrtnica humanitarka

U svaku tortu koju napravi ulaže mnogo truda, a uvijek, kako kaže, nastoji da ona bude nešto novo, drugačije i posebno. Tako već dugi niz godina spravlja svakojake ukusne slastice od svadbenih kolača, tradicijskih domaćih proizvoda, odličnih kremšnita, te najukusnije štrudle koje u posebnim prigodama, obično u humanitarne svrhe, dosežu i više metara duljine.
 
- Imamo jako puno ideja kad su u pitanju sajmovi i događanja ovdje u Jastrebarskom. Sudjelujemo u humanitarni akcijama i tko god treba pomoć tu smo. Ja volim pomoći i uvijek ću napraviti i 10 metara štrudle ako treba – rekla je Nada Golojuh podsjetivši na posljednju humanitarnu akciju koja se održala u sklopu Vinskih svečanosti, a u kojoj su se skupljala sredstva za bolesnog kolegu obrtnika.



Za svoj humanitaran rad Nada Golojuh je prošle godine nagrađena posebnom nagradom Obrtničke komore Zagreb te nagradom za Obrtništva za duogodišnji rad, a ova nagrada svakako je još jedan lijepi pečat karijeri najbolje jaskanske slastičarke.

- Svaka takva nagrada je draga jer ipak osjećaš da nešto vrijediš i da možeš ponuditi nešto ljudima i publici i da su tvoj proizvodi ipak na višem nivou – kazala je Nada Golojuh.

Podijeli