Novosti Sport Događanja

Kako napraviti košaricu od računa ili ukrasiti pisanice znaju Verica Kovač i Perica Novosel

18.03.2024. / Ivana Ćurić

Uskrs je blizu, a kako vrijeme ide, sve više i radi naša mašta kako bi se mogle ukrasiti ovogodišnje pisanice. Ako vam nedostaje ideje, možda vam u tome može pomoći Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica koji se već duži niz godina bavi i izradom pisanica uoči najvećeg kršćanskog blagdana.

Tako se ovog tjedna sprema i radionica "Od gnijezda do stola, košarica puna boja" koja će se u dva djela provoditi u Muzeju grada Zagreba. Tamo će prvo 22. ožujka članica Udruge Verica Kovač prikazati kako se rade košarice od računa iz dućana, dok će 23. ožujka biti radionica ukrašavanja pisanica koju će voditi Perica Novosel iz Bistre, također iz spomenute Udruge. Raznim tehnikama pri izradi pisanica posvetio se zadnjih dvadesetak godina.

-Uskrs i to vrijeme iščekivanja uskrsnuća i radovanje nakon raspeća tematika je kojom sam se bavio uoči Uskrsa pri izradi pisanica na Veliku subotu. Zadnjih pet godina izrađujem brušene pisanice, zatim sam počeo izrađivati pisanice s cirkonima po uzoru na Fabregasovih jaja, naravno tome poznatom djelu ne mogu doskočiti-uz smijeh nam je ispričao Perica Novosel.

Kaže, tome se posvećuje i usavršava izradu koliko mu svakodnevne obveze i vrijeme dozvole.

-Do sada su to bile pisanice za humanitarne projekte od naših lokalnih udruga. Proteklog vikenda mogle su se vidjeti i na izložbi u Dubravi kraj Vrbovca, a polako skupljam pisanice za vlastitu izložbu-dodaje Novosel.
Tehnike kojima izrađuje brušene pisanice je uz pomoć zubarskog mikro motora kojime dobiva razne cvjetove, zečeve i druge motive.

-Nešto moderno, a da ima duh tradicije su pisanice s cirkonima na koje prije toga lijepi bakrene i srebrne listiće. Drugi članovi iz naše udruge izrađuju pisanice čak i s tehnikom paljenja po drvenim pisanicama, i svatko zapravo donosi neku svoju tehniku iz kraja iz kojeg dolazi-dodaje Novosel.

Razne tehnike u kojima se spaja moderno s tradicijskim način su na koji pokušavaju privući širu publiku i zainteresirati za razne načine kojima mogu izraditi pisanice za svoj uskršnji stol i naučiti nešto novo.
Više o radionicama pronađite OVDJE.

 

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Kako napraviti košaricu od računa ili ukrasiti pisanice znaju Verica Kovač i Perica Novosel Kako napraviti košaricu od računa ili ukrasiti pisanice znaju Verica Kovač i Perica Novosel Kako napraviti košaricu od računa ili ukrasiti pisanice znaju Verica Kovač i Perica Novosel Kako napraviti košaricu od računa ili ukrasiti pisanice znaju Verica Kovač i Perica Novosel

Podijeli