°C 12

Krašić: 17 mladih na edukaciji o ekološkoj proizvodnji

16.04.2019.

Redakcija

Projekt "Mladi poljoprivrednik" provodi aktivnosti na projektu, i tema edukacije provedene u petak, 12. travnja, u prostorijama Općine Krašić, bila je "Edukacija mladih o ekološkoj proizvodnji", a na edukaciji je prisustvovalo 17 mladih sa područja Općine Krašić i Općine Žumberak.

-Jako smo zadovoljni odazivom mladih jer od početka projekta imamo iste sudionike koji prolaze sve radionice i primjere dobre prakse. Cilj je informirati mlade koji imaju afiniteta prema poljoprivredi o mogućnostima OPG-a, radi ostanka mladih u ruralnim područjima-kazali su organizatori.

Sudionici su mogli saznati sve vezano o ekološkoj proizvodnji, kriterijima, mjerama, a tako se i nastavio razgovor među sudionicima i predavačem, u smjeru stjecanja znanja o naćinu i mogućnostima ekološke proizvodnje. Veliko nam je zadovoljstvo da je 17-ero mladih pokazalo interes za ekološku poljoprivredu.

Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku u iznosu od 90.000,00 kuna, a partneri na projektu Udruga mladih Feniks iz Oroslavja, sa općinama partnerima, Općina Krašić, Žumberak, Draganić i Sv. Križ Začretje.

Podsjetimo, LAG Vallis Colapis provodi projekt „Mladi poljoprivrednik“ u partnerstvu s Općinama Draganić, Krašić, Žumberak i Sveti Križ Začretje te Udrugom mladih Feniks iz Oroslavja. Jedna od prvih aktivnosti na projektu je bio partnerski sastanak LAG-a Vallis Colapis i Udruge mladih Feniks početkom siječnja u Krašiću na kojemu su dogovoreni svi tehnički detalji, raspored provedbe aktivnosti, zaduženja te izmijenjena iskustva u dosadašnjem radu s mladima i načinom mobilizacije mladih s ciljem uključivanja u ovaj projekt.

Projekt „Mladi poljoprivrednik„ provoditi će se u periodu od 10 mjeseci, a s provedbom je počeo 1. prosinca 2018. godine. Mladi od 15-30 godina s područja općina Krašić, Draganić, Žumberak i Sveti Križ Začretje imat će priliku kroz zanimljive radionice, posjete primjerima dobre prakse u Hrvatskom Zagorju i Karlovačkoj županiji te individualna savjetovanja dobiti uvid u suvremeni pristup i mogućnosti koje mladim ljudima nudi bavljenje poljoprivredom i ruralnim turizmom.

Započet ćemo sa osnovnim informacijama o OPG-u i mogućnostima koje nudi, mogućnostima financiranja OPG-a kroz mjere ruralnog razvoja te ih upoznati s prednostima i specifičnostima ekološke poljoprivrede.

Kroz primjere dobre prakse OPG-ova mladi će vidjeti da na području njihovih županija i općina ima uspješnih (mladih) poljoprivrednika koji su odličnu ideju pretvorili u uspješan OPG kroz inovativnost te strateškim korištenjem marketinga u svome radu.

Cilj svih aktivnosti je informirati mlade i pojačati njihov osjećaj inicijative za bavljenje poljoprivredom i ne poljoprivrednim aktivnostima na OPG-u (ruralni turizam, izrada domaćih proizvoda od voća i povrća, stari tradicijski zanati i sl.), sve u cilju osiguravanja egzistencije mladih u ruralnim područjima i njihova ostanka u tim područjima.

Galerija slika

Krašić: 17 mladih na edukaciji o ekološkoj proizvodnji Krašić: 17 mladih na edukaciji o ekološkoj proizvodnji Krašić: 17 mladih na edukaciji o ekološkoj proizvodnji Krašić: 17 mladih na edukaciji o ekološkoj proizvodnji