Novosti Sport Događanja

Krašić se priprema za Stepinčevo: Počinje svečana Devetnica u čast hrvatskom blaženiku

01.02.2024. / Maja Peranić

Nakon što je protekle godine 2023. svečano proslavljena 125. obljetnica rođenja za ovaj svijet blaženog kardinala Alojzija Stepinca i 25. obljetnicu otkako je sveti papa Ivan Pavao II. Alojzija Stepinca proglasio Blaženikom Svete Rimske Crkve u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici 3. listopada 1998., krašićka župa poziva sve ljude dobre volje na svečanu Devetnicu u čast bl. Alojziju Stepincu kao i na samu proslavu Stepinčeva 2024.

Stepinčevo se slavi u subotu, 10. veljače te će se taj dan održati tri euharistijska slavlja u Krašiću.

Prva sveta misa bit će ujutro u 8 sati, a predslavit će upravitelj Župe Krašić - vlč. Ivan Vučak.

Središnje euharistijsko slavlje u 10.30 predslavit će mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru u zajedništvu s biskupima i mnogobrojnim svećenicima. Propovijed će održati najbolji poznavatelj Alojzija Stepinca, mons. dr. Juraj Batelja, prelat Njegove Svetosti i postulator bl. Alojzija Stepinca. Ovo slavlje moći će se pratiti i preko Laudato TV-a.

Stepinčevo 2024. završava zahvalnom svečanom svetom misom u 18 sati koju će predslaviti preč. Renato Belčić, župnik župe Sv. Barbare u Zagrebu – Vrapče i Misionar Božjega milosrđa. Na samo Stepinčevo neće biti pobožnosti Križnog puta u 17 sati.Ususret Stepinčevom danas u Krašiću počinje devetnica. Devetodnevna pripremom trajat će od 1. do 9. veljače kroz koju će se vjernici župe Presvetog Trojstva u Krašiću pripremati za Stepinčevo. Devetnica je duhovna priprema za proslavu Stepinčeva, ali i zahvala dragom Bogu za dar života blaženog Alojzija Stepinca. Svaki dan priprave u župnoj crkvi Presvetog Trojstva slavit će se sveta misa u 18 sati, a prethodit će joj pobožnosti – Križni put s Isusom i bl. Alojzijem Stepincem na otvorenom ispod župne crkve na prostoru križnog puta!

U sklopu Devetnice, u utorak 6. veljače 2024. s početkom u 18 sati u krašićku župu doći će svi biskupi Zagrebačke metropolije na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Draženom Kutlešom, zagrebačkim nadbiskupom. Toga dana u Krašić doći će dvojica biskupa, nekadašnji pomoćni zagrebački biskupi - mons. Josip Mrzljak, danas varaždinski biskup u miru i mons. Vlado Košić, sisački biskup. Prije točno 25 godina, 6. veljače, njih dvojica zaređeni su za pomoćne biskupe zagrebačke. Ovo slavlje moći će se pratiti UŽIVO i preko Laudato TV-a.

Toga dana u 17 sati bit će pobožnost Križnog puta s mnogobrojnim hodočasnicima.

U petak, 9. veljače 2024. u 18 sati, zadnji dan Devetnice, svetu misu predslavit će i propovijedati mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru; koji će biti i glavni predslavitelj idućeg dana, na samo Stepinčevo, 10. veljače 2024. s početkom u 10.30 sati. Ovo slavlje također će se moći pratiti UŽIVO i preko Laudato TV-a.

Uz sudjelovanje u programu Devetnice hodočasnici mogu posjetiti obnovljeni Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca. Velika je prednost što vjernici mogu ući u taj stari župni dvor i biti dionici te povijesti, mogu na trenutak biti dio mjesta gdje je živio naš dragi Kardinal, mučenik Alojzije Stepinac. Mogu doći i u njegovu sobu, u ured gdje je pisao propovijedi, sobu gdje se pripremao za misu, u spavaćoj sobi mogu vidjeti krevet na kojem je umro. Uz te dvije sobe kardinala Stepinca, imamo i sobu župnika Josipa Vranekovića, a od prije dvije godine imamo i spomen-sobe naših dragih časnih sestara Služavki Malog Isusa.

U prizemlju Spomen-doma imamo i novu biblioteku bl. Alojzija Stepinca gdje hodočasnici mogu nabaviti mnoge naslove koje je Postulatora bl. Alojzija Stepinca izdala u ovih 30 godina.

Oni koji nisu u mogućnosti doći u Krašić, dio Devetnice (6., 9. i 10. veljače 2024.) mogu pratiti i na Laudato obiteljskoj televiziji. Svaki dan bit će prijenos uživo svete mise u 18 sati na RADIO MARIJI!

 

(foto: arhiva Jaska danas)

 

Podijeli