°C 22

Kulturno povijesna zbirka Gradskog muzeja obogaćena novitetima

29.11.2018.

Maja Peranić

Neorenesansni kredenc iz jaskanske građanske kuće s kraja 19.st., žensko i dječje građansko ruho iz 1939., te brončana bista biskupa Martina Borkovića, djelo kipara Vitolda Košira, noviteti su kojima je ovih dana oplemenjena kulturno povijesna zbirka Gradskog muzeja Jastrebarsko.

Povodom proslave Dana grada Jastrebarskog, u studenom kada se on obilježava, na prigodan način slavio je i Gradski muzej Jastrebarsko. U njemu su naime, jučer, predstavljeni noviteti uvršteni u kulturno povijesnu zbirku čije bogatstvo i puninu prepoznaju i hvale brojni hrvatski i strani stručnjaci s tog područja, a duguje ga predanom sakupljanju i radu na očuvanju i zaštiti od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.

-U protekloj godini nadopunili smo sve muzejske zbirke. Galerijsku zbirku Josip Restek sustavno formiramo, a ljubaznošću OŠ Alojzije Stepinac Krašić, darovanjem iz područne škole Vukšin Šipak, značajno smo obogatili etnografsku zbirku, velikim brojem novih muzejskih predmeta. Gospođa Katica Bohaček darovala je muzeju vrijedan ukrasni svileni jastuk, punjen morskom travom i algama, tip koji je krasio uzglavlja sredinom prošlog stoljeća, proizveden u poznatoj zagrebačkoj trgovini u Ilici – istaknuli su iz Gradskog muzeja.

No, noviteti koji su sinoć predstavljeni sakupljeni su kroz darovanja, otkup i konzervatorsko restauratorske radove. Radi se o neorenesansnom kredencu iz jaskanske građanske kuće s kraja 19.st., ženskom i dječjem građanskom ruhu iz 1939., te brončanoj bisti biskupa Martina Borkovića.

Kredenc spada u drugu polovicu XIX. stoljeća, stilom je neorenesansni. Sjajan je primjer vrlo raskošnog salonskog namještaja između 1870. - 1880. Najvjerojatnije je njemačkog ili austrijskog porijekla. Prema dimenzijama i kvaliteti izrade spada u ekskluzivnu kategoriju namještaja onog vremena. Izrađen je od punog drveta, te bogato ukrašen rezbarenim ukrasnim dijelovima s ornamentalnim motivima i profiliranim lajsnama.

Na njemu su izvedeni konzervatorsku restauratorski radovi: čišćenje površine (mehaničkim i kemijskim putem, stabiliziranje (konsolidacija) nosioca, fumigacija, kitanje te rekonstrukcije ornamentalnih dijelova i lajsnica, koje su nedostajale. Retuširan je vodenim bajcom, metalne aplikacije su dobile čišćenje površine i zaštitni premaz. Završni sloj izveden je lakiranjem šelakom u alkoholu.

Kad je riječ o Brončanoj bisti „Biskupa Martina Borkovića“ umjetničkog dijela akademskog kipara Vitolda Košira, nju je Grad Jastrebarsko naručio uz veliki kip postavljen u srcu Domagovića 2016. godine. Grad je tom prilikom naručio dvije male biste, a jedna je darovana Gradskom muzeju. Inače, Biskup Martin Borković bio je pavlin, utemeljitelj sirotišta i zagrebački biskup porijeklom iz Domagovića, a prošle godine obilježila se 330. godišnjica njegove smrti.

Ženska crna svečana haljina (svila,čipka i baršun), pripadala je gospođi Štefaniji Matšek rođ. Videtić, dok drugu, dječju haljinu, na fotografiji datuma 16.travnja 1939. nosi njena kćerka, Pavica Sertić, rođ. Matšek, tada desetogodišnja djevojčica. Njena haljinica za maskenbal izrađena je od platna, svile i pliša, s aplikacijama u obliku cvijeća i šumskih gljiva. Malena Pavica ju je veselo nosila na dan kada je njena starija sestra Blaženka, treća osoba na fotografiji, stupala u građanski društveni život, na izmaku svojeg djevojaštva.

Obje haljine su izvrsno sačuvane, zalaganjem unuke i kćerke, naše sugrađanke, Ljerke Nevjestić rođ. Sertić, koja je ove vrijedne svjedoke visoke građanske modne odjeće poklonila Gradskom muzeju Jastrebarsko. Nakon minimalnih konzervatorskih radova, haljine će uskoro biti izložene u građanskoj zbirci.

Pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog, kroz niz godina, točnije od 1996. do danas, građanska zbirka Muzeja sustavno raste, uvjeti njena čuvanja u stalnom postavu se nadograđuju, a uskoro se očekuje i značajan pomak u opremanju čuvaonica i depoa, čija adekvatnost predstavlja garanciju za opstanak svake materijalne kulturne baštine, istaknuli su iz Gradskog muzeja.

Galerija slika

Kulturno povijesna zbirka Gradskog muzeja obogaćena novitetima Kulturno povijesna zbirka Gradskog muzeja obogaćena novitetima Kulturno povijesna zbirka Gradskog muzeja obogaćena novitetima