Novosti Sport Događanja

Kupnjom narcisa podržite humanitarnu akciju za borbu protiv raka dojke

12.03.2024. / Redakcija

U subotu 16. ožujka u brojnim hrvatskim gradovima i općinama obilježit će se „Dan narcisa”, javno-zdravstvena kampanja koja ima za cilj upozoriti na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena – raka dojke. Od ove zloćudne bolesti godišnje oboli gotovo 3000 žena, međutim posljednjih godina se smanjila smrtnost. Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije „Dan narcisa” organizira u cijeloj županiji, a u Jastrebarskom će volonteri Crvenog križa prodavat narcise od 8 sati ispred Lidla i Konzuma, dok će to u poslijepodnevnim satima, od 16 kod pošte učiniti djelatnici Gradske uprave.

Cilj akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila u ranijem stadiju i time smanjila smrtnost. Akcija ima humanitarni karakter, prikupljena sredstva kupnjom narcisa namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

U ranom otkrivanju raka dojke ključnu ulogu kao najbolji test probira ima mamografija – radiološka pretraga kojom se niskom dozom rendgenskih zraka detektiraju promjene u tkivu dojke. Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja, od iznimne je važnosti informirati i potaknuti žene na odaziv u Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine s ciljem što ranijeg otkrivanja bolesti, većeg uspjeha liječenja, poboljšanja kvalitete života oboljelih te smanjenja smrtnosti. Kod žena koje su se odazivale u nacionalni program, pokazalo se da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program.

 

Podijeli