Novosti Sport Događanja

Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata

31.12.2023. / Maja Peranić

Najveća ženska poslovna mreža Women in Adria devetu je godinu zaredom nagradila najbolje hrvatske poduzetnice. Među njima je i Marijana Knezoci iz Jastrebarskog koja je nagradu primila u kategoriji najbolje mikropoduzetnice godine. Riječ je o vrlo ambicioznoj i hrabroj ženi koja je napustila siguran posao u velikoj korporaciji kako bi se posvetila onome što istinski voli raditi i osnovala tvrtku Dreamaker Production čije je danas izvršna direktorica. Tvrtka se bavi audiovizualnom djelatnošću, pretežno promocijom filmske glazbe i zvuka te organizacijom brojnih kulturno-umjetničkih događanja u hrvatskoj i inozemstvu. Njihov je glavni projekt International Sound & Film Music Festival koji će iduću godinu u Samoboru imati svoje dvanaesto izdanje, a nadograđuju ga brojnim drugim projektima.

Marijana iz dana u dan uživa u poslu kojim se bavi i koji gradi zajedno sa svojim suprugom i obitelji. U razgovoru nam je otkrila kako je svoje ideje učinila mogućima i ono najvažnije kako se odlučila na velik korak koji je iz temelja promijenio njen poslovni put.

Marijana Knezoci je inače rodom iz Istre iz malog mjesta Kaštelira pored Poreča. U Jastrebarsko, odnosno Plešivicu, doselila je prije 12 godina. Po struci je magistra ekonomije, sveučilišni specijalist za kontroling. Po završetku studija radila je u Zagrebu u jednom investicijskom fondu, potom se vratila u Poreč i nastavila karijeru u turizmu radeći na poziciji pomoćnice člana Uprave jedne od najvećih hotelskih tvrtki u Hrvatskoj, a nakon toga i na poziciji Voditeljice upravljanja komercijalnim rizicima. Ta je korporativna karijera trajala šest godina i uglavnom je bila fokusirana na financije i investicije u turizmu. A onda se sve počelo mijenjati...

Kako ste se odlučili na napuštanje tog posla da bi pokrenuli nešto novo i potpuno drugačije? Koja je misao bila glavna nit vodilja zbog koje ste si rekli da "Vi to možete"?

Marijana: Po prirodi sam vrlo uporna i ambiciozna i vrlo sam brzo napredovala u svojoj korporativnoj karijeri. Sad iz ove perspektive čak mogu reći da sam i preskočila neke važne stepenice koje bi mi možda bolje pripremile za korporativni svijet – da duže opstanem u njemu. Meni se dogodilo da sam u jednom trenutku shvatila da me moj posao više ne ispunjava i da nisam sretna. Odluka o promijeni je došla prirodno, nisam morala puno razmišljati. Podršku u tom procesu dao mi je svakako moj današnji suprug koji je i sam poduzetnik. Moj prelazak u poduzetništvo je bio proces, višegodišnje učenje kroz različite suprugove projekte, uz pokušaje, pogreške, bezbroj teških trenutaka kada sam se pitala zašto mi je to trebalo u životu i stalno sam vagala i kalkulirala da li da se ja ipak vratim na staro. No, sve je nekako došlo na svoje kada sam se priključila projektu International Sound & Film Music Festival. Bilo je to prije sedam godina i tada je ovaj festival, koji je inače posvećen promociji filmske glazbe i zvuka, bio relativno nepoznat. Sve je trebalo postaviti na noge. Ne samo festival, nego i sebe unutar tog umjetničkog svijeta. Moram priznati da sam se vrlo brzo vezala za ovaj projekt i odlučila uspjeti s njime. Oformili smo ured u Samoboru i radili svaki dan, tražili mogućnosti suradnje, promovirali smo festival na različitim manifestacijama, filmskim sajmovima, nekako nam krenulo i onda je došla pandemija i sve je ponovo stalo. Nisam mislila sam da ćemo se ikad vratiti na tržište. No dogodilo se upravo suprotno, nakon pandemije na tržište smo se vratili jači nego ikad. Mogu zaključiti da kako je rastao festival tako sam i ja rasla uz njega i moja je uloga u njemu postajala sve važnija, šira, jasnija i meni i ostalim članovima tima.

Kako je biti na čelu jednog poduzeća?

Marijana: Kad djelujete kao mala tvrtka vrlo je važno graditi odnose povjerenja s poslovnim partnerima, u interesu nam je ostvariti dugoročne suradnje i obostrano zadovoljstvo sa svima onima koji svojim radom, znanjem, angažmanom doprinesu našim projektima. Vrline koje cijenim kod suradnika su odanost, iskrenost, autentičnost, naravno profesionalnost i znanje u segmentu u kojem djeluju. Na ovom putovanju kreiranja kulturno-umjetničkih projekata koji donose toliko lijepoga i dobroga ne samo umjetnicima već i široj zajednici, gradovima i Hrvatskoj, upoznala sam toliko predivnih ljudi i priča koji će uvijek imati mjesto u mom sjećanju. Biti na čelu tvrtke je za mene velika odgovornost prema svim aspektima poslovanja i svima s kojima surađujemo. Najveći kompliment koji sam dobila od naših suradnika je taj da u komunikaciji s nama imaju osjećaj da ih se uvažava, da su bitni. To je ono što želim postići. Na svaki upit dati odgovor, biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i mirno i kada se projekt urušava kao kula od karata.

Koliko Vas sadašnji posao ispunjava i čini sretnom u odnosu na onaj koji ste ostavili?

Marijana: Osjećam se prije svega slobodno. Imam slobodu izbora, slobodu kretanja, slobodu donošenja odluka: i ispravnih i krivih. Osjećam se da imam kontrolu nad svojim životom. Moj uspjeh i sreća ovise prvenstveno o meni. Radeći ovaj posao primorala sam sebe na izlazak iz komfor zone i shvatila da mogu puno toga, da mogu naučiti nešto novo svaki dan, da se mogu zauzeti za sebe.

Proglašeni ste najboljom mikropoduzetnicom godine, što za Vas znači to priznanje?

Marijana: To mi priznanje jako puno znači iz nekoliko razloga. Kada sam odlazila iz korporacije, prije 12 godina, doživjela sam dosta negativnih momenata, većina iz mog tadašnjeg okruženja je mislila da sam doživjela neuspjeh. Također, često su me nakon toga pitali čime se bavim, a ja sam vrlo teško znala objasniti čime se sve bavim jer moj se posao nije mogao sažeti u 1-2 rečenice. Ljudima jednostavno nije bilo jasno zašto bih napustila odličan posao i odlučila se baviti nekim projektima i na kraju „nekim“ festivalom, njima je to jednostavno u glavi zvučalo kao neuspjeh. U početku me to frustriralo, a kasnije sam to prihvatila. S druge strane, u jednom trenutku u svom obiteljsko-poslovnom timu počela preuzimati dosta poslova, čak i neke segmente koji nisu prirodno moji došao je trenutak u kojem je moja pozicija prevladala i moj tim je to morao spoznati i prihvatiti, ali i to je bilo nešto na čemu sam morala raditi, založiti se za sebe. Nagrada poslovne mreže Women in Adria u kategoriji mikro poduzetnice godine došla mi je kao potvrda uspjeha i jako mi puno znači baš zbog toga što mi je došla kao priznanje za sve te rezultate koje sam postigla kroz 12 godina, a koji su bili neshvaćeni i uglavnom nevidljivi ili slabo vidljivi.

Kako usklađujete posao i obiteljske obaveze?

Marijana: Odmah na početku ću reći da nema tu nekog balansa. Nama je svaki period u godini drugačiji. Kad radimo na produkciji evenata nemam vremena za kućanske poslove. Tada je sve na čekanju, snalazimo se. U periodu planiranja projekata, imamo malo bolji ritam i tu onda nadoknađujem propušteno. Dosta nam znači to što je naš je ured već par godina doma. Suprug i ja tako puno vremena uštedimo jer ne moramo kroz gužve na posao. Dosta smo posvećeni našoj obitelji i našim projektima. Nekako imamo tu sreću da ne odvajamo posao i obitelj, sve je nekako isprepleteno i sveprisutno.

Kakvi su planovi za dalje, koje biste buduće projekte voljeli ostvariti?

Marijana: U pogledu kvantitete voljeli bismo zadržati trenutni nivo rada i možda s našim konceptima ući na nove i međunarodne lokacije na čemu trenutno i radimo. Mislim da možemo još pojačati produkcijske kapacitete i na tome ćemo svakako raditi već u narednoj godini.

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

 

Galerija slika

Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata Marijana Knezoci mikro poduzetnica godine: U poslu želim biti najbolja verzija sebe i kad je sve lijepo i kad se ruši kao kula od karata

Podijeli