Novosti Sport Događanja

Na Žumberku otvorena Uskočka zavičajna zbirka

25.08.2021. / Maja Peranić

U žumberačkom naselju Sošice u zgradi obnovljenog vatrogasnog doma DVD-a Sošice postavljena je i za posjetitelje otvorena Uskočka zavičajna zbirka.

U prigodi svečanog otvaranja okupljenim članovima te brojnim Žumberčanima i prijateljima Žumberka obratio se tajnik udruge Žumberački uskoci Željko Hranilović te zahvalio na potpori i sudjelovanju brojnim donatorima, a posebno predsjedniku udruge Milanu Radiću koji je donirao veliki dio svoje osobne zbirke. Stoga je i obraćanje Milana Radića koji je okupljene proveo kroz postav zbirke bilo posebno emotivno,  prožeto iskrenom ljubavi prema svom zavičaju i ponosom na tegobnu, ali junačku povijest svojih predaka.

Zbirku je blagoslovio križevački biskup u miru mons. Nikola Kekić koji je naglasio kako maleno mjesto Sošice pored postojeće etnografske zbirke postavljene u obližnjem samostanu časnih sestara Bazilijanki dobiva još jedan vrlo vrijedan sadržaj.

Zainteresirani posjetitelji i izletnici postav Uskočke zavičajne zbirke u kojoj su izložene narodne nošnje, uskočke odore i oružje, povijesne isprave, stare fotografije te tiskani materijal na temu Žumberka i njegove povijesti mogu razgledati uz prethodnu najavu na Facebook stranici Žumberačkih uskoka.

I na kraju kakvo bi to okupljanje na Žumberku bilo kada ne bi završilo s druženjem, kojeg nam u ovo vrijeme socijalne distance svima nedostaje, pa su prisutni s oduševljenjem prihvatili poziv domaćina na domjenak u ugodnom ambijentu dvorišta restorana Radić-Ilas u Sošicama.

Galerija slika

Na Žumberku otvorena Uskočka zavičajna zbirka Na Žumberku otvorena Uskočka zavičajna zbirka Na Žumberku otvorena Uskočka zavičajna zbirka

Podijeli