Novosti Sport Događanja

Nova premijera Kazališta Škrabe: Dođite na "Robina Hooda"!

14.11.2023. / Redakcija

Jaskanski "Robin Hood", nova predstava odraslog ansambla Kazališta Škrabe, autora i redatelja Nine Škrabea, posvećena 55. obljetnici jaskanskog kazališta, zasnovan je na brojnim poznatim i omiljenim knjigama i filmovima o Robinu Hoodu i njegovoj družini, ali govoreći o Engleskoj, Nottinghamu i Sherwoodu prije svega govori o našoj svakidašnjici i našim problemima.

Veliki kazališni ansambl "Robina Hooda" koji se sastoji od 50-ak glumica i glumaca izvest će svoju novu predstavu premijerno u Domu kulture Jastrebarsko u četvrtak, 16. studenoga, u subotu, 18. studenoga i u nedjelju, 19. studenoga, s početkom u 20 sati. Ulaznice za "Robina Hooda" mogu se po cijeni od 5 eura nabaviti u Trgovini "Fifa" (Braće Kazić 3, Jastrebarsko) ili na ulazu u kazališnu dvoranu dva sata prije početka svake predstave.

Ovo je jedanaesta predstava koju je u posljednjih 11 godina pripremilo Kazalište Škrabe, a za nju je zaslužna već uigrana ekipa kazališnih stručnjaka i zaljubljenika. Uz autora teksta i redatelja Ninu Škrabea koji ovo predstavom slavi 55 godina umjeničkog djelovanja i osnivanja jaskanskog kazališta, asistentice redatelja Klementinu Škrabe i Ornelu Rodić, autora glazbe Luku Šijana, tu su kostimografkinje Maria Špikić i Daniela Fabijanić Pavlaković, scenografi Želimir Hrković, Ivana Strmečki Vučina i Dominik Sečen, koreografkinja Ines Jerčinović, fotograf i snimatelj Matija Grgas, ton-majstori Dominik Sečen i Petar Pavlaković, majstori rasvjete Ivica i Krešimir Batušić i mnogi drugi.

Glumački ansambl predstave predvođen je zlatnom kazališnom generacijom koja je u kazališnoj sezoni 2021/2022. proslavila 10 godina kontinuiranog rada u kazalištu. Mark Krcivoj, Niko Pavelić, Antun Penić Ivanko, Lovro Penić Ivanko i Jana Valečić pojačani su "vjernim kazališnim mušketirima" Andrijom Ferkom, Dorianom Rodićem, Josipom Ferkom, Leonom Vlašićem, Florijanom Skokom i Nikolom Oslakovićem, "mladim lavovima" Lukom Šijanom, Filipom Grgasom, Ivanom Zoretićem, Noom Cibanom, Darkom Stoičićem i Franom Hrvojem, kazališnom legendom Deanom Skokom te "kazališnim princezama" Ornelom Rodić, Višnjom Polojac, Majom Žalac, Tarom Terihaj, Henom Pavičić, Nikom Pustaj i Nikom Valečić.

Predstava je nastala u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko i Glazbenom školom Jastrebarsko, a Sherwoodsku šumu ekipa Kazališta Škrabe smjestila je podno jaskanske Plešivice. Tako Robin, Marijana, Mali John, fratar Tuck i ostali junaci govore hrvatskim jezikom, a engleski, škotski, irski i velški dijalekti pretvoreni su u štokavsko, kajkavsko i čakavsko narječje. Srednjovjekovna glazba obogaćena je domaćim ugođajem i zvukom.


Robin Hood za sva vremena
"Robin Hood" Nine Škrabea pisan je za djecu i mladež od 4 do 104 godine, a cilj mu je uz prisjećanje na doživljaje popularnih junaka Sherwoodske šume kod malih i velikih gledatelja probuditi ekološku svijest – masovna rušenja vrijednih starih šuma i višestoljetnih vizura drevnih gradova događaju se nažalost i danas u zagrebačkoj okolici, pa tako i u samom središtu Jaske. Predstava je posvećena šumi Gović, višestoljetnom uresu i sanjalištu grada Jastrebarskog, čiji je velik dio okrutno posječen u studenom 2007.

Iz Kazališta Škrabe poručuju: "Često poželimo da iz nekog šumarka poleti strijela s prijetećom porukom novovjekog Robina Hooda i da njegova družina gromko zapjeva novu himnu slobode, dobrote i socijalne pravde. Dok se to ne dogodi, barem je u našem Kazalištu Snova dopušteno sanjati i odmetnuti se od raznoraznih suvremenih Ivana Bez Zemlje i njhovih korumpiranih dužnosnika."

Realizaciju ove predstave pomogli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Jastrebarsko, Polidor d.o.o, Autoklub Jastrebarsko, Telekoming d.o.o i Luxor informatički poslovi.

Nabavite što prije ulaznice za jaskanskog "Robina Hooda" i pođimo zajedno u Sherwood – pridružimo se novim uzbudljivim pustolovinama Robina Hooda i njegove vesele družine!

Podijeli