Novosti Sport Događanja

Novo izdanje Via VINO festivala počelo uz Škrlet i čarobnu atmosferu

06.09.2022. / Redakcija

Prošloga petka, 2. rujna, službeno je započeo Via VINO, festival posvećen filmovima, lokalnoj gastronomiji i vinskim cestama Zagrebačke županije. Idealnu kulisu otvaranja festivala činili su bajkoviti vinogradi vinarije Voštinić-Klasnić u blizini Ivanić-Grada, gdje su posjetitelji mogli kušati autohtonu sortu moslavačkog kraja Škrlet uparen s pomno pripremljenim zalogajima u izvedbi restorana Barrel Zagreb. Izbor inačica bruschetta s domaćom junetinom i patkom, domaće kobasice, bakin sir z vrhnjem i svježe pripremljeni kukuruzni kruh, oduševili su sve okupljene. Čarobnu atmosferu ove kasnoljetne večeri na otvorenom pratila su otvorena ložišta, magična rasvjeta te zvukovi glazbe koja se nastavila nakon same projekcije.

Ovogodišnje izdanje Via VINO festivala posjetitelje vodi na nezaboravne lokacije diljem Zagrebačke županije gdje mogu uživati u lokalnoj gastronomskoj ponudi, hvaljenim vinima i sjajnim filmovima. U svojoj drugoj godini održavanja, Via VINO privukao je mnogobrojne posjetitelje te smo prvi vikend održavanja, popunili sva predviđena mjesta što nama kao organizatoru ove manifestacije daje jasnu poruku da naši posjetitelji žele sudjelovati na više ovakvih događanja eno-gastronomskog formata - poručuje Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

Sljedećeg dana Via VINO se preselio na plešivičku vinsku cestu, u rustikalan ambijent vinogradarske kuće Braje, okružene prirodnim amfiteatrom kao najboljom pozornicom za uživanje u filmu. Na jelovniku se našao nezaobilazan copanjek, sporo pripremljena svinjska rebarca i pulled pork burgeri. Ponudu jela pratio je izbor vina vinarije Braje, od kojih je zasigurno Pet Nat bilo jedno od traženijih i popularnijih pića ljeta. Posjetitelji su mogli otkriti više o Portugiscu, ali i Rajnskom rizlingu i Crnom pinotu koji sjajno uspijevaju na ovom području.

Nakon što prođe dovoljno vremena da se slegnu dojmovi i zaželite se vrhunskog vina, u subotu, 10. rujna svratite u Svetog Ivana Zelinu gdje će se u prelijepom krajoliku vinarije Litterarii, smještene u povijesnoj kuriji Nespeš uz kino projekciju filma „Priča o mojoj ženi” svim posjetiteljima omogućiti obilazak vinarije. Bit će tu naravno i odličnih zalogaja i izbor vina hvaljenih zelinskih vinarija.

 

Poslije zelinskih vinograda, 17. rujna imat ćete priliku otkriti gastronomsko blago turopoljskih šuma, crni tartuf, u šumskom ambijentu skrivene Lugarnice Čardak. Uz projekciju filma „Još jedna runda” očekuju vas jela obogaćena plemenitim crnim tartufom te prigodni izbor vina zagrebačke županije.

Program događaja počinje uvijek u 18 sati, a besplatna kino projekcija u 20 sati. Naplaćuje se samo konzumacija hrane i pića, a s obzirom na to da je broj mjesta ograničen, obavezna je rezervacija mjesta putem e-mail adrese info@zagrebcounty.hr.

Hrvatska turistička zajednica prepoznala je i podržala ovakav format eno-gastronomske promocije turističkih destinacija Zagrebačke županije, koje prate smjernice razvoja održivog turizma.

Podijeli