Novosti Sport Događanja

Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put

06.03.2023. / Ivana Ćurić

Župljani i svećenici Jastrebarskog dekanata i ove korizme sudjelovali su na zajedničkom dekanatskom križnom putu.

Križni put otpočeo je u subotu, 4.ožujka u 9 sati i to Hodočasničkom stazom bl. Alojzija Stepinca u dužini 12 km, od Lovića Prekriškog kroz Carevu Dragu do Jezerina, pa prema Hrženiku i sve do Krašića.

Kroz pobožnost križnog puta naglasak je bio na četiri lijepe obljetnice koje se tiču dvojce kardinala: punih 70 godina od kreiranja Alojzija Stepinca Kardinalom Svete Rimske Crkve i 125. rođendan Alojzija Stepinca te 25. godina od proglašenja Stepinca blaženim te 40 godina od kako je monsinjor Franjo Kuharić postao kardinalom od strane tadašnjeg pape , sv. Ivana Pavla II.Po dolasku u Krašić, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva izmoljena je XIV. postaja križnog puta te odmah nakon križnog puta slavila se svečana misa od bogoslužja kvatri.

Svečanu misu predslavio je vlč. Renato Belčić, župnik Župe sv. Barbare u Zagrebu i misionar Božjeg milosrđa. U propovijedi je govorio o važnosti iskrenoga odnosa s Bogom.
-Kada pogledamo na križ Gospodina našeg Isusa Krista vidimo ljubav. Vidimo onoga koji se dao za mene do zadnje kapi krvi onda kada sam bio najgori. On nam govori da za svakoga ima šanse i da nitko nije otpisan. Svi mogu doći k njemu i obratiti mu se. Pred Bogom smo svi jednaki. Ona nas popuno poznaje-istaknuo je propovjednik.

Ljubav je, istaknuo je vlč. Belčić, najdublji dio našega bića.

-Ljubav je vrlina koju smo primili u krštenju. Ako je ljubav u meni zdrava, onda je sve u meni dobro. Ako nam je ljubav bolesna, onda nam ništa u životu neće biti dobro. Onda nećemo znati moliti, već ćemo znati gunđati i mrmljati. Kao da ne znamo da je to molitva demonima-istaknuo je.

Propovjednik je istaknuo da je kršćanin onaj koji je pomiren sa svojom stvarnošću jer zna da je ona za njega najbolja jer mu omogućuje rast.-To je pitanje pouzdanja. Ljubav traži cijeloga čovjeka. Bog nam se u Isusu daje potpuno. Dao je sve, do kraja- istaknuo je te dodao da ljudsko srce može biti iscijeljeno samo ako se potpuno preda.

-Bog uvijek pred nas stavlja izbor i pokazuje nam put ljubavi. Nije to toliko strm put koliko mi imamo malo pouzdanja. Zato trebamo usmjeriti svoj pogled na njegov križni put(...) Ako smo osjetili iskustvo Božje ljubavi, onda se potpuno posvećujemo Onome tko nas ljubi u našem pozivu koji nam je dan. Evanđelje je evanđelje slobode. Pogledajmo Kristov križ i konačno prodišimo. Bog nas ljubi takve kakvi jesmo- rekao je, između ostaloga, vlč. Belčić.

Nakon svečane mise, svi sudionici križnog puta ostali su kod zajedničkog obiteljskog stola u krašićkoj prirodi gdje su ih domaćini počastili objedom, pićem i domaćim kolačima!

 

(Izvor i foto: Župa Krašić)

Galerija slika

Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put Od Lovića Prekriškog do Krašića: Mlado i staro u molitvi prošli dekanatski križni put

Podijeli