°C 13

'Oda slikarstu' Zlatka Milakovića u galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko

14.05.2019.

Redakcija

U Gradskoj galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko  svečano je otvorena izložba slika autora Zlatka Milakovića, s razlogom nazvana „Oda slikarstvu“. Osim same tematske prirode postava, koji bogatim uljima na platnu i klasičnim temama iz povijesti slikarstva čini duboki naklon umjetnosti slikarstva, na izložbi je premijerno izložen portret našeg velikog slikara, grafičara, ilustratora, povjesničara umjetnosti, scenografa i istaknutog likovnog pedagoga Ljube Babića.

 Izlaganje Zlatka Milakovića u Gradskoj galeriji Jastrebarsko predstavlja rijedak slikarev nastup, u domovini ne izlaže često, što izložbu u Jaski čini posebnom iz toga kuta, ali i iz razloga da se ovom izložbom premijerno prikazuje novonastali portret velikana Hrvatskog i europskog slikarstva, Ljube Babića (Jastrebarsko 14. lipnja 1890. - Zagreb, 14. svibnja 1974.). Portret je nastao kustoskom suradnjom ovog sjajnog portretiste i voditeljice galerije, magistre Jelene Škrabe.

Stvaran je u dužem vremenskom razdoblju, na temeljima emocionalnog i psihološkog upoznavanja slikara Milakovića i lika (duha) Ljube Babića, putem videosnimaka, Babićevih tekstova, intervjua i stvaralaštva samog, razmišljanjem o ambijentu pozadine portreta ( slikarski atelier) te mnogim drugim detaljima, koji zajedno čine jedan složeni portretni prikaz u slikarstvu. Ostvarena je tako želja rođena u muzeju da rođeni jaskanac Ljubo Babić, osvane za sve generacije u svome gradu, uoči svoga 130-tog rođendana. A gdje drugdje primjerenije već na slikarskom platnu, reinkarniran kistom i uljanom bojom, pod galerijskim svjetlom i pred svojim ljudima.

Izložbu je svečano otvorila ravnateljica Centra za kulturu Jastrebarsko, prof. Nikolina Ribarić, a otvorenje izložbe dodatno je uljepšao sjajan i nadahnut nastup pjevačkog zbora AD HOC. Izložba će se moći razgledati do 7. lipnja.