°C 11

Okapanjem kukuruza na tradicionalan način njeguju stare običaje

31.05.2016.

Nefertum IT

Članovi Etno udruge Sveta Jana okupili su se protekle subote u Bukovcu Svetojanskog, na njivi jednog od svojih članova kako bi ručno okopali i oplijevili iznikli kukuruz. Nije se radilo o običnom okapanju kukuruza, već je svrha susreta bila to učiniti na tradicionalan način kako bi se stari zanati i običaji svetojanskog kraja njegovali i čuvali.

kuruza1.jpg

Etno udruga Sveta Jana već dugi niz godina obnavlja stare običaje, čuva tradiciju i tradicionalnu eko proizvodnju.

- Od 2007. godine otkad je obnovljen mlin u Dragi Svetojanskoj, a isključivo za potrebe prezentacije rada mlina i za poklon posjetiteljima etno kutka u Dragi Svetojanskoj, u svojem mlinu, Etno udruga Sveta Jana melje kukuruz koji se sije, okopava i bere isključivo na stari način, najviše ručno bez ikakvih pesticida i kemijske zaštite. Za potrebe mlina sačuvana je i sije se isključivo stara sorta kukuruza tzv. "osmoretka" – objasnili su iz Udruge.

kuruza2.jpg

Tako je i ove godine, na njivi člana upravnog odbora udruge gospodina Božidara Matasića u Bukovcu Svetojanskom za potrebe demonstracije rada mlina posijana "osmoretka". Tamo su se u subotu susreli članovi Etno udruge koji su uz pomoć članova Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana na tradicionalan način ručno okopali i opljevili iznikli kukuruz. Uz malo truda i poneku šalu, posao je odrađen brzo, kvalitetno i na zadovoljstvo svih prisutnih.

kuruza6.jpg

Nakon rada u polju, uslijedilo je druženje uz jelo, piće i glazbu, jer i u ovim krajevima vrijedi još uvijek ona stara narodna: "Bolje da umre selo nego običaji!"

kuruza8.jpg

kuruza4.jpg

kuruza3.jpg