Novosti Sport Događanja

Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati

06.11.2023. / Ivana Ćurić

Namaz od bučinih koštica s kobasicom turopoljske svinje i tartufima ili možda pražetina s tartufima i vrhnjem zvuči zaista ukusno i primamljivo no prvo treba pronaći tartufe. Gdje? Pa, naravno u Turopoljskom lugu. A upravo tamo o bogatstvu koje krije turopoljska gruda na ovom području ukazuju i nove informativne ploče postavljene na putu do Luga.

Riječ je o prvoj Poučnoj stazi crnih tartufa u Zagrebačkoj županiji, projekt je to koji spaja prirodne ljepote i gastronomsku izvrsnost našeg kraja. Inicijativa je to koja je proizašla iz zajedničkog rada i europskog projekta Turističke zajednice Zagrebačke županije, Grada Velike Gorice, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskih šuma i Općine Posušje, a sve uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske.

Poučnu stazu predstavila je danas u Lugarnici Čardak Turistička zajednica Zagrebačke županije.

-Ova tartufatska priča Zagrebačke županije ide punim jedrima prema ostvarenju našeg cilja, a to je da svaki dionik našeg turizma sazna da u Turopoljskom lugu, pet minuta od Velike Gorice, samo 20 min od Zagreba postoji ovo zeleno utočište u kojem ćete moći istražiti one ljepote podzemnog bogatstva naše prirode. Zagrebačka županija teži smjeru održivog turizma i s tom težnjom je krenuo ovaj projekt iznikao iz fondova EU-rekla je danas Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.- Gledamo da sve što radimo, odradimo što kvalitetnije sa sredstvima koja su nam dostupna iz EU fondova i ova suradnja s BiH je bila ključna kako bi postavili ove info table da na ulasku u samo Turopolje svi gosti, putnici namjernici dobe informaciju o ovom divnom bogatstvu biljaka i plodova koji su na iznimnoj cijeni, ali bez stručnog vodstva, a to su tartufari i njihovi psi ih ne mogu istražiti-dodala je Alilović.

Nastavak je to suradnje koju Turistička zajednica Zagrebačke županije ima još od 2019. godine kada je potpisala sporazum s Hrvatskim šumama. Konkretno u ovom projektu naglasak je na tartufima i aktivnom odmoru kojeg može ponuditi ovaj kraj. Poznati turopoljski tartufar Petar Alebić želi pozicionirati mogućnost lova na tartufe što se pokazalo dobrim na događanjima koje organizira Turistička zajednica ZŽ i Plemenite opčina turopoljska koja ujedno promovira i lov na tartufe u Turopoljskom lugu.

-Želja nam je da lov na tartufe ojača sve više, da osvijestimo da u Zagrebačkoj županija postoje tartufi, naravno da se pritom poštuje procedura jer tartufar mora prijaviti lov i platiti naknadu, a želja je i da se kušaju tartufi u našim restoranima, kao što su Mon Ami u Velikoj Gorici ili Korak Winery na Plešivici jer postoje i žumberački tartufi koji se tamo mogu kušati. Najbolje od svega je da na lokaciji pola sata od Zagreba nudi se prekrasan odmor u prirodi i da naši restorani prihvaćaju ideju promocije lokalnih tartufa u svojoj ponudi. Istarski tartufi su možda poznatiji, a naši se uberu deset minuta prije i evo ih za čas na stolu restorana što imate priliku kušati-dodala je na kraju Alilović.

Kako bi se konkretno predočili primjeri tartufa u raznim delicijama pobrinuo se Velikogoričan Bruno Ceronja, vlasnik restorana Mon Ami koji već 25 godina djeluje u našem gradu.

-Njegujemo turopoljsku tradiciju od raznih jela, pa odnedavno i turopoljske tartufe koji su tek prije nekoliko godina stupili na scenu uz podršku Turističke zajednice ZŽ i gospoše Alilović. Pošto smo danas u prirodi pripremili smo fingerfood, odnosno kanape od pileće jetrice s tartufima i džemom od brusnica i pečenih paprika, zatim namaz od bučinih koštica s turopoljskom kobasicom i tartufima, te pražetinu tradicionalno turopoljsko jelo, kad nije bilo puno namirnica koristilo se domaće vrhnje i kukuruzno brašno kojeg je bilo, a kojim bi jaja dobila na izdašnosti i bilo je pogodno za turopoljske težake koji su tada naporno radili na polju-ispričao nam je Bruno Ceronja.  Bilo da želite osobno kušati turopoljske tartufe (ili možda one žumberačke) ili ih sami pronaći u organiziranom lovu, sada znate da gdje to učiniti.

(Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom)

Galerija slika

Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati Označena je prva poučna staza crnih tartufa Zagrebačke županije, dva su istaknuta restorana gdje se oni mogu kušati

Podijeli