Novosti Sport Događanja

Post, molitva, djela milosrđa: Pepelnicom otpočelo korizmeno vrijeme

14.02.2024. / Redakcija

Pepelnica ili Čista srijeda za katoličke vjernike dan je kojim započinje korizmeno vrijeme, vrijeme priprave za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Prvi dan korizme za vjernike je zapovijedani post i nemrs kojim se označava razdoblje odricanja, molitve, poziva se na milostinju, skrovitost u danima pred nama.

Tijekom razdoblja korizme vjernici poste i svakog petka, ili češće, kako bi se tom žrtvom približili samom Kristu. Način je to na koji se pojedinac u svojoj svakodnevici uzdiže iznad hedonizma i postane osjetljiviji za potrebe bližnjih koji nisu u izobilju. Osim posta, običaj je tijekom korizme odreći se i nekih loših navika, poroka ili se pak više posvetiti molitvi i čitanju Svetog Pisma.

Sam naziv Pepelnice potječe iz obreda pepeljenja koji se odvija tijekom mise na Čistu srijedu uz riječi “Obrati se i vjeruj evanđelju”ili “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti”. Ovaj obred vjernicima je podsjetnik na Kristovu patnju i njihovu spremnost sudjelovati u maloj žrtvi kroz razna odricanja. Znak je to pokore i podsjetnik na prolaznost ovozemaljskog i smrtnost našeg tijela.

 

Podijeli