°C 23

Predsjednica otvorila školu u Klinča Selima

05.09.2016.

Nefertum IT

Prvi dan škole uvijek je poseban, a ovogodišnji će posebno pamtiti petstotinjak učenika Osnovne škole Klinča Sela kojima je sretan ulazak u novu školsku godinu danas osobno došla poželjeti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednici je pripala velika čast da svečano otvori novu zgradu škole u Klinča Selima, koja je nakon deset godina od početka izgradnje, danas napokon otvorena.

kolinda8.jpg

Mirišljavi školski hodnici, nove učionice, ploče i klupe dočekale su danas klinčaselske školarce na novoj lokaciji, u novoj zgradi škole koja je danas svečano otvorena. Njenu izgradnju ukupne vrijednosti od 25 milijuna kuna, zajednički su financirali Zagrebačka županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Općina Klinča Sela. Iako je od početka projekta izgradnje nove škole do danas prošlo deset godina, mali školarci, njihovi roditelji i nastavnici sretni su i ponosni što napokn imaju novu školu.

kolinda5.jpg

- Došao je kraj našem čekanju i deset godina nakon prve građevinske dozvole naša škola je napokon otvorena. Posebno zahvaljujem izvođaču radova i stručnom nazoru s kojima sam stalno bio u kontaktu, a koji su bili stručni i susretljivi. Radilo se o desetak godina starim projektima koje je često trebalo prilagođavati boljim standardima – rekao je ravnatelj OŠ Klinča Sela prof. Ivo Karača.

Škola bez sportske dvorane

Iako nova škola ima prekrasno lice, nedostaje joj naličje odnosno sportska dvorana, upozorio je Karača istaknuvši kako se nada da se na njenu izgradnju neće morati predugo čekati.

- Nažalost, odustalo se od gradnje dvorane iako postoji građevinska dozvola i projekt. U ovoj školi koja ima prekrasno lice fali naličje, a to je sportska dvorana.  Siguran sam da će to imati na umu svi koji obnašaju i koji će obnašati dužnosti u županiji i državi da se projekt treba privesti kraju. Nadam se da ćemo se uskoro naći desetak metara iza škole na otvaranju nove školske dvorane – kazao je Karača.

kolinda4.jpg

Da će se projekt dvorane realizirati uvjereni su i načelnik Općine Klinča Sela Miljenko Vučković te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji su također u predvorju škole pozdravili sve prisutne. Prisutnima se i preko video veze, uživo s otoka Iža, obratio i ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar te poželio svima sretnu novu školsku godinu.

kolinda7.jpg

Kolinda: Uživajte u "đačkom dobu"

Poseban pljesak i osmjeh na licima mališana i njihovih roditelja izmamila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja se kroz kratkak govor prisjetila svojih školskih dana te poručila učenicima da uživaju u svakom trenutku svoga školovanja.

- Svake godine me prvi dan škole podsjeti na lijepe trenutke tijekom mojeg školovanja. Uživajte u tim trenucima, jer ona stara poslovica: "Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba" doista vrijedi. Ali to tek shvatite kad odrastete i zato razmišljajte o tome u ovim novim prostorima, u učenjima, druženjima i stvaranju novog hrvatskog društva i izgradnji Hrvatske države – poručila je predsjednica malim školarcima.

kolinda6.jpg

- Želim vjerovati da ćemo sljedećih godina moći više izdvojiti za plaće nastavnicima, ali i za opremu, nove škole i za daljene usavršavanje nastavnika u skladu s modernim svjetskim trendovima. Važno je uspješno provesti kurikularnu reformu, osigurati svima besplatne školske udžbenike a moj je cilj i računalo na svakoj školskoj klupi – kazala je Grabar Kitarović dodavši kako napredak u pedagoškim standardima treba uskladiti i s mjerama populacijske politike kako bi u novoopremljenim hrvatskim školama svake godine bilo sve više đaka, a ne sve manje kako je to posljednjih godina.

kolinda2.jpg

Nakon pozdravnih govora predsjednica Grabar Kitarović, načelnik Vučković i ravnatelj Karača zajedno su prerezali vrpcu te zajedno krenuli u obilazak novootvorene škole.

Školarci su na hodnicima radosno dočekali predsjednicu, fotografirali se snjom te joj podijelili prigodne poklone.

kolinda3.jpg

Na poslijetku je predsjednica svoje dojmove upisala u knjigu utisaka koja će uz fotografije, male đake zauvijek sjećati na njihov prvi dan škole. 

kolinda1.jpg

Fotogaleriju s otvorenja škole pogledajte na našoj facebook stranici.