Novosti Sport Događanja

Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku

26.06.2024. / Redakcija

U nedjelju, 16. lipnja, 39 mladih kazalištaraca iz Svetog Ivana Zeline izvelo je svoju završnu predstavu za kazališnu sezonu 2023/2024. u zelinskoj dvorani "Kraluš".

Predstava "San (sveto)ivanjske noći" nastala je kao rezultat ljubavi i prijateljstva Jaske i Zeline, kao idealan poklon za 30. rođendan zelinskog kazališta ZAmKa i Dan grada Svetog Ivana Zeline.

Na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i Zelinskog amaterskog kazališta ZAMKA sredinom veljače 2024. u tom je gradu krenula s radom dramska radionica i satovi glume koje su osmišljavali i vodili članovi jaskanskog Kazališta Škrabe na čelu s umjetničkom voditeljicom Kazališta Klementinom Škrabe. Mladi Zelinčani, uglavnom osnovnoškolske dobi, svoju prvu predstavu izveli su dva puta jer je dvorana za premijeru odmah rasprodana.

Jaskansko-zelinska kazališna ekipa posvetila je "San (Sveto)ivanjske noći" velikom Stričeku Vilčeku Špeksiru – Williamu Shakespeareu za njegov 460. rođendan te Zelinskom amaterskom kazalištu ZAmKa u čast (prvih) 30 godina postojanja. Predstavu je osmislila i režirala voditeljica Dječje scene ZAmKe Klementina Škrabe, asistentice redateljice bile su Anamaria Škoc i Marta Brkljačić, kostimografkinja Daniela Fabijanić Pavlaković, šaptačice i inspicijentice Margareta Škrabe i Jana Valečić, a koreografkinja Marta Brkljačić.

 

Rasvjetom i tonom upravljao je legendarni zelinski "majstor za sve" Marijan Fanjek uz pomoć mladog jaskanskog kazalištarca Gabriela Ivančića. Tekst predstave napisao je osnivač i voditelj jaskanskog Kazališta Nino Škrabe, a producentica predstave bila je ravnateljica zelinskog Učilišta i već trideset godina glumica ZAmKe Vesna Bičak-Dananić. Na dan predstave ekipi su u garderobi i iza zastora naročito pomagale Amra Matek (njezin sin Lovro je glumac, a nakon premijere je na pozornici proslavio i rođendan) te Maja Keleković.

-Kad smo odlučili krenuti s glumom za djecu u Zelini nismo mogli ni sanjati da će nam na "audiciju" i prve satove glume doći njih čak 40 (očekivali smo ih do 20). Njih 39 ostalo je i opstalo nakon prva četiri mjeseca subotnjih druženja uz glumu, kazalište, sreću, ples i pjesmu te se sada predstavilo na sceni u našem "Snu".

Prva inspiracija za ovu predstavu jest sama Zelina i njezin svetoivanjski zaštitnik, sveti Ivan Krstitelj, čiji se blagdan slavi kao Dan grada. Druga i najveća inspiracija za ovu našu predstavu su naše male velike zelinske glumice i glumci, s kojima je zaista bilo pravo zadovoljstvo družiti se proteklih tjedana, upoznavati ih i doznati što ih zanima, čime se bave, što ih veseli i koga vole te onda sve to pretočiti na pozornicu – istaknula je redateljica predstave Klementina Škrabe.

-Drago mi je da se ZAmKa u godini kada slavi svoj 30. rođendan imala priliku predstaviti s toliko novih mladih glumaca. Moja prva uloga bila je 1994., a igrala sam u predstavi "Petrica Kerempuh i spametni osel" redatelja i osnivača ZAmKe Josipa Pandurića. Nadam se da će i ovi novi glumci ostati ovdje još puno godina. Kad sam dobila ulogu spametnog osla nisam ni sanjala da ću ovdje biti i nakon 30 godina te da će mi kazalište i dalje biti u krvi. Bio je pravi užitak gledati ovaj jaskansko-zelinski "San (Sveto)ivanjske noći", radost, veselje i sreću naših mladih glumaca. Veselimo se nastavku suradnje s Kazalištem Škrabe ove jeseni – istaknula je producentica i legendarna zelinska glumica Vesna Bičak-Dananić.

Nakon uspješne dvije izvedbe njihovog "Sna" sve glumice i glumci dobili su zaslužena priznanja i prigodne darove, a za njih je pripremljen i poseban kazališni party. Svi su se složili da im je gluma "najdraža aktivnost" te da jedva čekaju jesen i nastavak kazališnih pustolovina na "daskama koje život znače".

 

Foto: Zoran Osrečak, Maja Keleković i Kazalište Škrabe

Galerija slika

Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku Predstava "San (Sveto)ivanjske noći" mladih kazalištaraca oduševila zelinsku publiku

Podijeli