Novosti Sport Događanja

Predstavljanje knjige "Vrelo zavičaja" i otvorenje izložbe "Čarobni svijet Laure i Nikše"

22.05.2024. / Redakcija

U organizaciji Kreativnog studija Zvrk, Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, Kazališta Škrabe i Gradskog muzeja Jastrebarsko u Glazbenoj školi Jastrebarsko u subotu, 25. svibnja u 20 sati održat će se šaroliki program.

Bit će predstavljena knjiga "Vrelo zavičaja", u kojoj su na 220 stranica objavljene 72 priče i pjesme 36 mladih pisaca, nastale na radionicama kreativnog pisanja koje je Kreativni studio Zvrk organizirao uživo i online od 2020. do 2024. U sklopu programa u velikoj dvorani jaskanske Glazbene škole bit će otvorena izložba 3D slika "Čarobni svijet Laure i Nikše", na kojoj će biti izloženi originalni radovi devetogodišnjih Jaskanaca Laure i Nikše Pavlaković.

Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe program za poticanje čitanja i pisanja "Vrelo zavičaja" provodi već sedam godina, a u sklopu njega postavljeno je pet Malih besplatnih knjižnica (u Jastrebarskom, Klinča Selima i Krašiću). Organizirana su predstavljanja knjiga i susreti s poznatim književnicima te održane brojne radionice kreativnog pisanja, uživo i online. Na dosadašnjim radionicama pisanja sudjelovala su djeca i mladi iz mnogih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Sada će se većina njih susresti po prvi put uživo u Jastrebarskom na predstavljanju knjige njihovih najboljih radova, a uz pisce će biti prisutne i mlade ilustratorice, zaslužne za likovni izgled knjige. Mladi pisci i ilustratori sudjelovat će u programu predstavljanja knjige i otvorenja izložbe te će tako dokazati da su svestrani, talentirani i kreativni na mnogim poljima.   

 Na ovom programu bit će prisutni i članovi žirija koji su ocjenjivali radove nastale na radionicama pisanja. To su književnica i pjesnikinja Sonja Zubović, autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" dr. Dunja Čop te književnik, dramatičar i publicist Nino Škrabe. Bit će to prilika da članovi žirija prvi put upoznaju uživo mlade pisce čija su djela čitali i ocjenjivali posljednje četiri godine.

 Knjigu "Vrelo zavičaja" grafički je uredila Dorotea Corelj, a za lekturu i korekturu zaslužna je Margareta Škrabe. Urednica knjige i voditeljica radionica pisanja te programa "Vrelo zavičaja" je Klementina Škrabe.

 -Zbilja jedva čekam da se svi mladi pisci, naš žiri i ja nađemo uskoro na predstavljanju ove knjige u Jastrebarskom i napokon upoznamo uživo! Mislim da će biti i osmijeha i suza (radosnica), ali i velike sreće i ponosa što imamo našu prvu knjigu "Vrelo zavičaja" i što su svi naši mladi pisci zahvaljujući svojim pričama i pjesamama, većina njih još maloljetni, postali objavljeni autori – napisala je Klementina Škrabe u svom predgovoru knjige.

 Izložbu "Čarobni svijet Laure i Nikše" uredit će i postaviti kustosica Gradskog muzeja Jastrebarsko Jelena Škrabe uz pomoć Daniele Fabijanić Pavlaković, a moći će se razgledati u velikoj dvorani jaskanske Glazbene škole do 15. lipnja 2024.

 Program "Vrelo zavičaja" održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog, Općine Pisarovina i Društva hrvatskih knjiženika. Ovom prilikom u Glazbenoj školi knjiga "Vrelo zavičaja" moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni od 10 €, a po povoljnim cijenama moći će se kupiti i ostale knjige objavljene u nakladi jaskanske Matice i Zvrka.

 

(Izvor i foto: Kazalište Škrabe)

 

 

Podijeli