°C 13

Preminuo slikar Nikola Novosel

14.04.2021.

Maja Peranić

Sinoć je u 71. godini života preminuo jaskanski slikar Nikola Novosel. Ovim putem prenosimo priopćenje Gradskog muzeja Jastrebarsko o preranom odlasku ovog dragog nam umjetnika kojega smo i osobno imali prilike upoznati kao u kroz njegova djrla kroz koja će zauvijek živjeti.

Nikola Novosel 02.11.1950. - 13.04.2021.

Sinoć nas je shrvala vijest o odlasku našeg dragog prijatelja, vjernog i predanog suradnika a prije svega dobrog čovjeka, jaskanskog umjetnika Nikole Novosela.

Nikola je u svojih pola stoljeća umjetničkog stvaranja i kulturnog djelovanja ostavio neizbrisiv trag na lokalnoj i široj Hrvatskoj likovnoj sceni. Uvijek spreman pomoći, odazivao se na kolonije i druženja, uvijek humanitaran i uvijek pozitivno zanesen. I sam je bio organizator mnogih likovnih druženja, od početaka likovnog društva „Ljubo Babić“ Jastrebarsko, preko bezbroj samostalnih i skupnih izlaganja do posljednje, izuzetno posjećene izložbe minijatura u našoj Galeriji, u listopadu 2019.godine.

Prenosimo dio predgovora sa izložbe „Male slike“ te kratki životopis velikog Nikole Novosela, čiji radovi, koje je poklanjao galerijskoj zbirci Gradskog muzeja Jastrebarsko, svjedoče o vječnom prisustvu „najprisutnijeg“ jaskankog slikara.

„Izložba „Male slike“ jaskanskog slikara Nikole Novosela, pristupa sagledavanju dijela autorova opusa na specifičan način; ideja je oživjela pred gotovo pet godina, kada se na posljednjem Nikolinom predstavljanju u Gradskoj galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko posebno istakao segment minijatura, na koji su posjetitelji, redom dobri poznavatelji umjetnikova rukopisa, vrlo emotivno i s velikim zanimanjem reagirali, potičući misao vodilju o autonomnoj izložbi minijatura u budućnosti. Novosel je kreator koji ponosno ističe važnost razvijanja i dijeljena tajni slikarskog zanata, umjetnik koji vještinu i tehničke zakonitosti desetljećima istražuje i nesebično dijeli sa svima koje ponese slikarski zanos. Krotio je tako divovske formate slikajući bogate i zahtjevne murale, majstorski vladao scenografijama, nikada ne bježeći od veličine i kompleksnosti zadatka. U male slike, koje smo kroz godine sakupili i tako omogućili svojevrsni presjek ove teme, Nikola Novosel je unio ono fragilno, kadrove idiličnog mira krajolika, spokojne šume, sunčane zelene livade. Repeticija pojedinih motiva pružila je mjesto studijskom pristupu, te se primjećuje zaigrana uporaba varijacija određenog motiva; tanka bijela breza niče u uvijek novom okružju, potoci i vode bivaju ogledala uvijek novom oblaku…impresivna je svježina kojom autor pristupa ovim malim prozorima okrenutim ljepoti našeg zavičaja. Valja spomenuti kako u pejzažima s motivom morske obale te malim, skladnim mrtvim prirodama, Novosel opet iznova čini zaokrete. Ako pobliže zavirimo u val koji se lomi na stijeni, svjedočimo ekspresivnom pokretu i sitnoj plosi koja ima svoj likovni život. Udaljimo li se, pred nama je graciozni biser impresionizma, koji budi nostalgiju za dugim, ljekovitim promatranjem pučine. Priroda i njena životvornost glavni je motiv malih slika Nikole Novosela, dok vitalnost samih slika leži u umijeću kojim autor, upornošću i kontinuitetom, stvara malene svjetove za ne tako malene osjećaje.“ (Jelena Škrabe)

Nikola Novosel rođen 1950. godine je u Črnilovcu kod Jastrebarskog, najstariji od sedmero djece. Slika i crta od djetinjstva, a prvu samostalnu izložbu priređuje u zagrebu 1984.godine, od kada se aktivno bavi slikarstvom. Priredio je preko pedeset samostalnih izložbi diljem Hrvatske, sudjelovao na preko stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Organizira i sudjeluje u likovnim radionicama i likovnim kolonijama diljem Hrvatske, koje su većinom humanitarnog karaktera. Bio je predsjednik Likovnog društva „Ljubo Babić“ Jastrebarsko, tajnik USŽ „Plavo svjetlo“ i član nekoliko likovnih udruga, te vlasnik dugogodišnje likovne radionice i obrta. Posljednje dane je uživao i stvarao u selu Vranov Dol kraj Jastrebarskog, među slikama i ljepotama prirode, njegove vječne inspiracije.