°C 11

Preuređen prostor u Gradskom muzeju posvećen jaskanskom vatrogastvu

22.08.2019.

Redakcija

U povodu proslave 130 godina DVD-a Jastrebarsko, u utorak 20. kolovoza 2019. godine, u Gradskom muzeju svečano je otvorena preuređena soba posvećena jaskanskom vatrogastvu.

Iako je vatrogasna soba i do sada postojala u sklopu muzeja, za ovu prigodu posebno je preuređena zahvaljujući Gradu i jaskanskim vatrogascima, a koji su se potrudili da posjetitelji muzeja mogu saznati sve o počecima vatrogastva u našem gradu.

Tu su brojni dokumenti i fotografije s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji potvrđuju da su stari Jaskanci bili među prvima koji su u Hrvatskoj osnovali vatrogasno društvo. Iako se u nekim zapisima spominje da je Jaska imala vatrogasce već 1884. godine, osnivačka skupština održana je krajem lipnja 1889. i ta se godina uzima kao početak organiziranog vatrogastva u našem gradu. Danas, 130 godina kasnije, DVD Jastrebarsko je moderno opremljeno društvo s vatrogascima koji su obučeni djelovati u svim mogućim situacijama.

-Ovo je najljepši uvod u proslavu naše velike obljetnice koja će se održati u subotu poslije podne u perivoju dvorca Erdödy-, rekao je prilikom otvorenje predsjednik društva Ivica Sikra. Zahvalio je Gradu, Gradskom muzeju i njegovoj voditeljici Jeleni Škrabe koji su se potrudili da i na ovaj način uveličaju proslavu 130. obljetnice društva.

Sobu je simbolično otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, nakon čega su je prisutni razgledali i pomno čitali stare zapise o radu jaskanskih vatrogasaca. 

Svečanu sjednicu društva vatrogasci planiraju održati u petak navečer u pastoralnom centru župe sv. Nikole u Jastrebarskom, a za subotu u 14 i 45 sati priprema se veliki defile od Strossmayerovog trga do parka Erdödy, gdje će se održati velika fešta uz Desinečke tamburaše i Gospodare tambura.

Galerija slika

Preuređen prostor u Gradskom muzeju posvećen jaskanskom vatrogastvu Preuređen prostor u Gradskom muzeju posvećen jaskanskom vatrogastvu Preuređen prostor u Gradskom muzeju posvećen jaskanskom vatrogastvu